Ce drepturi aveţi când vă internaţi într-un spital de stat
Vă amintim că drepturile pacienţilor sunt reglementate prin Legea nr. 46 din 2003.
Citiţi într-un material ECONOMICA.NET ce drepturi au pacienţii internaţi în spitalele publice din România ca să ştiţi să recunoaşteţi, să preîntâmpinaţi ori să gestionaţi eventuale abuzuri apărute pe perioada spitalizării într-un spital de stat din ţară.
- Pacientul poate refuza intervenţiile medicale propuse de medic şi poate opri o intervenţie medicală, asumându-şi în scris răspunderea pentru decizia sa. Aceşti pacienţi au dreptul să li se explice consecinţele refuzului sau opririi actelor medicale.
- Spitalele sunt obligate să asigure accesul neîngrădit al pacienţilor la datele lor medicale.
Spitalele sunt obligate să efectueze intervenţii medicale asupra pacientului doar dacă au dotările necesare şi dacă au personal acreditat ca să performeze intervenţiile respective.
Atenţie! Doar în cazuri de urgenţă extremă spitalul care nu are dotările necesare sau personalul acreditat să efectueze o anumită procedură asupra unui pacient poate totuşi efectua procedura respectivă.
Spitalele publice, inclusiv cele în care se oferă îngrijiri terminale, sunt obligate să explice fiecărui pacient internat: cine sunt medicii care îl vor trata şi ce statut profesional au, spitalele sunt obligate să ofere pacientului informaţii despre starea lui de sănătate, despre diagnostic şi prognosticul afectiunilor diagnosticate.
Mai mult, spitalul e obligat să-i ofere pacientului informaţii despre intervenţiile medicale care i-au fost propuse de medic şi informaţii despre riscurile potenţiale ale fiecărei proceduri pe care o va suferi în spital.
De asemenea, spitalele sunt obligate să le explice pacienţilor alternativele pe care ei le au la procedurile propuse de medicul care îi tratează.
Spitalul mai este obligat să-i explice pacientului consecinţele neefectuării tratamentului şi ale nerespectării recomăndarilor medicale.
Pacientul internat mai trebuie să ştie că are dreptul să i se comunice informaţiile rezultate în urma cercetărilor ştiinţifice şi inovaţiilor tehnologice care îl vizează şi care i-ar putea ameliora starea de sănătate.
Rudele şi prietenii pacientului pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnosticul şi tratamentul urmat de pacient doar cu acordul pacientului.
Pacientul are dreptul să ceară în mod expres să nu fie informat despre starea lui de sănătate şi să aleagă o altă persoană căreia să i se comunice aceste informaţii în locul său.
Atenţie! Pacienţii au dreptul să li se comunice toate informaţiile enumerate mai sus într-un limbaj respectuos, clar, accesibil. Dacă pacientul nu vorbeşte limba română, atunci spitalul e obligat să-i comunice aceste informaţii în limba maternă, în limba pe care pacientul o ştie sau apelând la o altă formă de comunicare pe care pacientul o înţelege.
Spitalul trebuie să asigure pacienţilor internaţi condiţiile pentru ca ei să obţină alte opinii medicale, dar şi servicii medicale de la medici acreditaţi din afara spitalului în care ei sunt internaţi.
Pacientul e îndreptăţit să ceară şi să primească la externarea din spital un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului şi îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării sale.
Spitalul trebuie sa asigure accesul egal al pacienţilor la îngrijiri medicale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, vârstă, apartenenţă etnică, religie, opţiune politică sau antipatie personală.
Spitalul e obligat să utilizeze toate mijloacele şi resursele disponibile ca să asigure pacienţilor îngrijiri medicale la nivel înalt.
Pentru gravide
În situaţiile în care sarcina reprezintă un factor de risc major şi imediat pentru sănătatea gravidei, se acordă prioritate salvării vieţii mamei, spune legea privind drepturile pacienţilor.
Când puteţi fi fotografiat în spital, fără să vi se ceară acordul
Pacienţii pot fi fotografiaţi şi filmaţi în spital fără să li se ceară consimţământul doar în cazurile în care imaginile respective sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului sau pentru evitarea suspectării unei culpe medicale.
Atenţie! Dacă pacienţii sunt filmaţi sau fotografiaţi în alte scopuri decât cele enumerate mai sus, atunci spitalul e obligat să obţină consimţământul pacientului înainte.
În cazul în care e necesară efectuarea unei intervenţii medicale asupra unui pacient care nu îşi poate exprima voinţa, personalul medical poate deduce acordul acestuia dintr-o exprimare anterioară a voinţei, dacă o cunosc.
Despre consimţământ în situaţii de urgenţă
Dacă pacientul are nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă, spitalul o poate efectua fără să aibă nevoie de consimţământul reprezentantului legal al pacientului.
În situaţia în care pentru efectuarea unei intervenţii medicale, spitalul solicită consimţământul reprezentantului legal al pacientului, acesta trebuie sa fie implicat în luarea deciziei, în limitele capacităţii sale de înţelegere.
Dacă reprezentantul legal al pacientului refuză să-şi dea consimţământul pentru o intervenţie medicală despre care medicii cred că e în interesul pacientului, spitalul e obligat să constituie comisia de arbitraj de specialitate care va lua o decizie despre cum va proceda în acest caz (Comisia de arbitraj este constituită din trei medici pentru pacienţii internaţi în spitale şi din doi medici pentru pacienţii din ambulator).
Pacienţii care nu-şi pot exprima voinţa pot fi incluşi în activităţi de cercetare ştiinţifică medicală doar după ce reprezentanţii lor legali şi-au dar acordul şi doar dacă cercetarea respectivă este efectuată şi în interesul pacienţilor.
Fără plăţi informale care condiţionează actul medical în spitale
Personalul medical şi nemedical din spitale nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune prin care să-l oblige la recompense (de orice fel).
Ce sancţiuni riscă personalul medical care încalcă aceste drepturi
Personalul medico-sanitar care nu respectă drepturile pacienţilor prevăzute în lege riscă răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, conform legii.
Puteţi consulta aici legislaţia secundară care reglementează drepturile pacienţilor.