Unele efecte lăudate ale suplimentelor alimentare sunt nedemonstrate ştiinţific
ECONOMICA.NET vă prezintă lista actualizată de către Comisia Europeană a efectelor fără acoperire ştiinţifică, pe care producătorii de suplimente din Uniunea Europeană nu au voie să le invoce nici pe eticheta produselor, nici în orice alte strategii de vânzare a suplimentelor lor, din 10 septembrie 2014.
CE a adoptat pe 19 februarie 2014 un Regulament prin care actualizează lista efectelor fără acoperire ştiinţifică cu care producătorii au vrut să-şi promoveze suplimentele.
Este vorba despre Regulamentul nr. 155/2014 de refuzare a autorizării anumitor mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor. Precizăm că Regulamentul este obligatoriu, se aplică direct în toate statele membre şi intră în vigoare pe 10 martie 2014.
Lista efectelor nevalidate ştiinţific, pe care producătorii de suplimente nu le pot asocia cu administrarea produselor lor
Suplimentele bazate pe combinații de extracte de Paullinia cupana Kunth (guarana) și Camellia sinensis (L.) Kuntze (ceai verde) ajută la arderea grăsimilor. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat că nu a fost stabilită o relație cauză-efect între consumul unei combinații de extracte de Paullinia cupana Kunth (guarana) și Camellia sinensis (L.) Kuntze (ceai verde) și efectul de scădere în greutate.
Producătorul de suplimente Nutrilinks Sàrl a solicitat CE autorizaţie să atribuie suplimentelor sale acest efect., dar nu a primit-o.
Suplimentele pe bază de extracte de fasole, ulei de măsline şi rozmarin (vândute sub marca OXY 280) ajută la scăderea în greutate. Fals!
Şi în acest caz, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu a stabilit o relație cauză-efect între consumul de OXY 280 și efectul pretins. Compania Actina a solicitat CE autorizaţie să atribuie produselor sale acest efect, dar nu a primit-o.
Suplimentele pe bază de licopen, vitamină E, luteină și seleniu, produse de Nutrilinks Sàrl, contribuie la bronzare. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu a autorizat Nutrilinks Sàrl să comercializeze aceste suplimente, folosindu-se de efectul invocat care nu a fost demonstrat ştiinţific.
Dermato-cosmeticele pe bază de fier reduc pierderea excesivă de păr la femeile care nu se află la menopauză. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat că nu a fost stabilită o relație cauză-efect între consumul de fier și menținerea creșterii normale a părului. În consecință, invocarea acestui efect de către compania care a solicitat acest lucru – Pierre Fabre Dermo-Cosmétique – a fost interzisă.
Suplimentele pe bază de ulei pur de krill (o specie de crustacee), vândute sub bandul Eff EXT, contribuie la susţinerea flexibilităţii articulaţiilor. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu a stabilit o relație cauză-efect între consumul de Eff EXT și efectul pretins. Nutrilinks Sarl, producătorul care a cerut autorizaţie să-şi vândă produsul invocând acest efect, nu a primit-o.
Consumul de suplimente de ulei de krill ajută la îmbunătățirea confortului articulațiilor sensibile. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu a stabilit o relaţie cauză-efect între consumul suplimentelor pe bază de uleiul de krill şi îmbunătățirea confortului articulațiilor sensibile. Şi în acest caz, Nutrilinks Sarl a primit interdicţie să-şi vândă produsul pretinzând acest efect.
Suplimentele pe bază de extract din seminţe de struguri contribuie la îmbunătăţirea circulației venoase periferice. Fals!
Efectul nu a fost demonstrat ştiinţific, potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranța Alimentară. Nutrilinks Sarl nu a primit autorizaţie să-şi promoveze suplimentele invocând acest efect.
Consumul zilnic a 500 mg de Cynatine – un supliment pe bază de pudră de cheratină extrasă din blană de oaie – ajută la susținerea flexibilității articulațiilor. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu a stabilit o relaţie cauză-efect între consumul produsului pe bază de cheratină şi efectul invocat, drept care nu a autorizat firma Roxlor Nutra LLC care a solicitat să-şi promoveze astfel produsul să mai atribuie suplimentelor sale acest fals efect.
Consumul de citrulină sub formă de malat contribuie la dispariția mai rapidă a oboselii musculare după efort. Fals!
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu a stabilit o relație cauză-efect între consumul de citrulină-malat și efectul pretins. Biocodex – firma care a invocat acest efect – are interdicţie să-şi promoveze astfel suplimentele.