Ce este bursita, boala care l-a dus pe Preşedintele Iohannis la operaţie

Economica.net
26 04. 2016
sindromul_de_impingement_al_umarului_1_74341500

Conform informaţiilor oferite de Spitalul Militar, Klaus Iohannis a fost internat şi operat în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, la umărul drept pentru impingement (conflict) subacromial drept, bursită subacromială dreaptă, leziune de tendon supraspinos.

Ce este bursita subacromială

Potrivit informaţiilor publicate de Mihai Tudor Gavrilă, medic primar Ortopedie-Traumatologie, pe site-ul ortopedumar.ro, bursita subacromială reprezintă o inflamaţie a spaţiului situat între osul acromion şi părţile moi de dedesubt.

„Bursa subacromială este o perniţă plină cu lichid aflată sub acromion (reprezintă o prelungire a omoplatului fiind osul pe care se sprijină epoletul). Rolul ei este de a asigura o frecare minimă între muşchii care rotesc, respectiv ridică braţul şi osul acromial de deasupra. Bursa poate să se inflameze în urma unor activităţi ale umărului cu braţul deasupra capului (vopsitul tavanului, tăiatul lemnelor, storsul rufelor, spălarea geamurilor etc. sau activităţi sportive ca înotul, tenisul, baschetul, aruncarea de greutăţi etc). Aceste mişcări produc microtraume repetitive la nivelul tendonului supraspinos, muşchiul de sub bursă care asigură ridicarea braţului deasupra capului. Procesele repetitive de la nivelul muşchiului produc şi o inflamaţie a bursei învecinate, care se tumefiază şi îşi pierde proprietatea de a asigura alunecarea fină a structurilor de sub ea. Rezultatul constă în apariţia unor grade diferite de durere în repaus sau la încercarea de a ridica braţul”, potrivit sursei citate.

Tratamentul bursitei subacromiale constă în repaus (imobilizarea într-o eşarfă a membrului superior de pe partea umărului afectat şi evitarea mişcărilor care provoacă durerea), aplicaţii locale cu gheaţă, antiinflamatoare pe gură sau injectabil în situaţiile grave, infiltraţii locale, subacromiale, cu preparate cortizonice şi anestezic, potrivit informaţiilor publicate pe ortopedumar.ro.

„În cazul în care durerea se cronicizează şi nu răspunde la tratament, este indicată intervenţia chirurgicală. De obicei se face pe cale artroscopică, miniinvazivă (pe 2-3 orificii de 0,5 cm se face excizia bursei inflamate, putându-se totodată trata şi alte leziuni asociate)”, potrivit sursei citate.