CE este favorabilă unei modificări a structurii troicii, dar deocamdată nu are alternativă

Economica.net
02 02. 2015
83bb2ddd_549b_4fe4_b9c5_cad4f748a005_mw1024_s_n_83670900

Creată în luna mai 2010, troika reuneşte resursele Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene, iar sarcina experţilor săi este să se asigure că Grecia respectă reformele incluse în programul său de asistenţă internaţională.

Potrivit unui articol publicat luni în cotidianul german Handelsblatt, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea să reformeze activitatea troicii şi intenţionează să găsească rapid o soluţie alternativă.

Rugat să comenteze informaţiile din presă, purtătorul de cuvânt al lui Juncker, Margaritis Schinas, a spus că poate doar ‘reitera’ ceea ce preşedintele CE a declarat în luna iulie a anului trecut.

‘Ar trebui să o putem înlocui (troika – n. r.) cu o structură mai legitimă din punct de vedere democratic’, a declarat Juncker, în timpul campaniei pentru alegerile europene din 2014.

Schinas a precizat că ‘nu avem o nouă structură, o nouă formulă în ceea ce priveşte troika’, adăugând că orice decizie referitoare la programul de asistenţă convenit cu Grecia va avea nevoie de aprobarea tuturor celor 19 state membre din zona euro.

Fondul Monetar Internaţional a ridicat deja semne de întrebare cu privire la misiunea troicii într-un raport care datează din luna iunie 2013, în care susţine că nu există o diviziune clară a muncii, iar partenerilor europeni le lipsesc experienţa şi capacităţile necesare pentru gestionarea unor ample programe de asistenţă.