Specificația Matter 1.0 abordează aceste provocări prin oferirea unui standard unificat pe care producătorii de dispozitive să îl urmeze pentru numeroase aplicații pentru case inteligente, inclusiv încuietori inteligente, iluminat, termostate, sisteme de securitate, senzori și dispozitive media.
Specificația pentru Matter 1.0 are 899 de pagini. Mai important, producătorii de case inteligente și de software pot acum să solicite acest standard de compatibilitate încrucișată, să își certifice produsele pentru acesta și să le lanseze. Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră, persoana care cumpără și se ocupă efectiv de aceste lucruri?
Susținută de o comunitate internațională de peste 550 de companii tehnologice, printre care se numără jucători importanți precum Apple, Google, Amazon, Samsung, Philips, Infineon și alții care lucrează împreună, Matter rezolvă problemele de conectivitate și securitate ale consumatorilor și ale producătorilor de dispozitive.
În primul rând, simplifică modul în care oamenii vor interacționa cu produsele smart din casele lor. Wi-Fi permite dispozitivelor Matter să interacționeze prin intermediul unei rețele locale cu lățime de bandă mare și permite dispozitivelor casnice inteligente să comunice cu cloud-ul. Giganții din domeniul tehnologiei încearcă să încalce standardele, oferindu-și asistenții vocali ca un strat de control superior al dispozitivelor, dar Alexa nu poate vorbi cu Google Assistant sau cu Siri și nici nu poate controla dispozitivele Google sau Apple și viceversa. Însă, marii giganți din domeniu au aderat la Standardul de interoperabilitate open source Matter, ceea ce înseamnă că o integrare fără probleme ar putea fi în sfârșit la îndemână.
Idealul este ca, indiferent de modul în care este configurată rețeaua dumneavoastră, de conexiunea pe care o folosesc dispozitivele dumneavoastră și de „controlerul” pe care îl preferați – Alexa de la Amazon, Google Assistant, Home de la Apple, Samsung SmartThings sau oricare altul, dispozitivele dumneavoastră inteligente pentru casă să se poată vedea cel puțin între ele și să ofere o anumită funcționalitate de bază.
De exemplu, dacă achiziționați o nouă încuietoare inteligentă cu logo-ul Matter pe ea, nu va trebui să treceți printr-un proces de configurare anevoios prin Google Home pentru partenerul/partenera care utilizează Android, apoi din nou prin HomeKit pentru iPhone. Chiar dacă mai târziu vă treceți întreaga locuință la controlul Alexa, difuzoarele Echo și aplicația Alexa ar trebui să poată vedea, configura și (în mod ideal) acționa încuietoarea dvs.
Materia permite, de asemenea, mai multe controlere inteligente pentru casă, nu doar o comutare mai ușoară. Fiecare dispozitiv certificat Matter trebuie să suporte includerea sa în cel puțin cinci „țesături”, sau configurații Matter. Astfel, cuplul iPhone/Android-split din exemplul anterior ar putea avea fiecare acces la mai multe dispozitive, chiar dacă unele dintre ele oferă mai multe funcții pentru un controler sau altul.
Apoi, Matter oferă o mai bună protecție împotriva criminalilor cibernetici. Printre îmbunătățirile cheie se numără acreditările încorporate ale dispozitivelor care validează autenticitatea unui dispozitiv și actualizările obligatorii de software over-the-air pentru a se asigura că dispozitivele pot fi menținute la zi împotriva oricăror amenințări de securitate emergente. Protocolul aduce la un loc cele mai bune practici în materie de securitate, cu țelul ca toți producătorii IoT să se îndrepte în aceeași direcție de interoperabilitate, cu un set comun de standarde de securitate.
Potrivit Bitdefender, hackerii vor continua în 2023 să profite de vulnerabilitățile ușor accesibile ale numeroaselor platforme și dispozitive IoT.
Printre cele mai frecvente și persistente probleme care necesită cooperarea între industria dispozitivelor IoT și comunitatea de securitate informatică se numără:
Cu toate acestea, notează compania de securitate cibernetică, ”nu se așteaptă ca remedierea lentă a vulnerabilităților din prezent să se îmbunătățească drastic până când guvernele nu vor pune în aplicare diverse reglementări, cum ar fi Legea privind îmbunătățirea securității cibernetice a IoT din 2020 în Statele Unite sau Legea privind reziliența cibernetică a UE (care ar putea intra în vigoare în 2025). Acestea introduc cerințe obligatorii de securitate cibernetică pentru dispozitivele IoT”.
Matter este un standard de interoperabilitate, cu multe opțiuni de conectare disponibile pentru dispozitive. În cadrul Matter, dispozitivele pot comunica între ele prin Wi-Fi standard, Ethernet, Bluetooth Low-Energy sau Thread.
Potrivit firmei de cercetare de piață ABI Research, până în 2030, peste 1,5 miliarde de dispozitive certificate Matter vor fi livrate anual. În această perioadă, se așteaptă ca o gamă vastă de roboți, aparate inteligente și alte tipuri de dispozitive emergente pentru locuințe inteligente să fie conectate în case smart.
Echipele Matter lucrează deja la următorul set de dispozitive care vor fi incluse în versiunile viitoare ale acestor produse. Capacitatea ecosistemelor cheie de la Apple (HomeKit), Google (Home), Amazon (Alexa), Samsung (Smart Things), Philips (Hue) și Comcast (Xfinity) de a lucra împreună oferă o motivație semnificativă pentru ca și alții să se alăture comunității Matter interconectate. Alte standarde legate prin Matter includ o punte către Zigbee, precum și Bluetooth Low Energy (BLE) pentru punerea în funcțiune.
Specialiștii se așteaptă ca Matter 1.0 să accelereze adoptarea soluțiilor pentru locuințe inteligente, prin interoperabilitatea și compatibilitatea retroactivă a dispozitivelor de diferite mărci și sisteme de operare. Având în vedere că Apple, Google, Amazon și alți jucători importanți joacă un rol de lider, va exista un impact semnificativ pentru producătorii de dispozitive și consumatori.
Existența unui singur standard rezolvă problema fragmentării pieței de case inteligente, reducând frustrările consumatorilor și simplificând dezvoltarea de dispozitive.