Ce este un VPN şi cum funcţionează? Ghid pentru începători
Un VPN funcționează prin dirijarea conexiunii la internet a dispozitivului tău prin serverul privat al VPN-ului ales şi nu prin furnizorul de servicii de internet (ISP), astfel încât atunci când datele tale sunt transmise la internet, acestea provin de la VPN, şi nu de la computer. Acest lucru înseamnă că site-urile și celelalte rețele cu care comunici nu vor mai putea vedea adresa IP a dispozitivului dumneavostră ca sursă a cererilor de accesare, ci pe cea a rețelei virtuale private pe care o utilizezi. Mai simplu spus, asigură anonimitatea. Nimeni nu poate vedea cine sunteți sau ce faceți, nici măcar furnizorii de servicii de internet, guvernele sau hackerii.
Securizează-ți conexiunea cu România printr-un VPN sigur și foarte simplu de folosit
Beneficiile sunt multiple, și anume puteți să deblocați Netflix din SUA și alte servicii de streaming și să vă bucurați de acces la mii de ore de filme, seriale și documentare și chiar transmisii sportive care nu sunt disponibile la noi în tară. Nu în ultimul rând, vă protejați de hoții din mediul online care vă pot fura parole sau mai rău, date bancare.
Bineințeles, folosirea unui VPN nu este ilegal în România. Desigur, trebuie să respecți legislația locală și internațională. Este important de menționat că nimeni nu va ști că utilizați un VPN.
Un VPN sau rețea virtuală virtuală este o tehnologie care încapsulează și criptează datele dumneavostră și le face să pară că provin dintr-o altă țară.
Funcționează prin crearea unui fel de „tunel” criptat și trimițând în siguranță datele dumneavostră prin intermediul acestuia cu ajutorul protocoalelor VPN. Acest lucru transformă rețeaua dumneavostră de internet într-un privată. Practic, când sunteți conectat la serverele de VPN, adresa IP este ascunsă și, mai mult, este înlocuită cu una din sistemul de VPN. Locația reală nu va mai fi vizibilă, iar furnizorii de servicii nu vor mai putea să vă impună restricții.
Este foarte puțin probabil ca o rețea VPN gratuită să fie în siguranță. Unele companii legitime oferă planuri gratuite, dar sunt foarte limitate. Dacă un VPN pretinde că este 100% gratuit, ar trebui să vă pună pe gânduri. Infrastructura necesară pentru a opera o rețea VPN este costisitoare (de exemplu, aveți nevoie de servere din întreaga lume). În cazul în care creatorii acelei rețea VPN „gratuită” nu acceptă bani în schimbul serviciilor oferite, atunci este posibil să fiți chiar dumneavostră „produsul” vândut și să exploateze datele dumneavostră cu caracter personal pentru profit.