Ce face Banca Transilvania, singura bancă românească cu sucursale în Cipru
„Având în vedere recenta decizie luata de Eurogroup, transferurile din conturi deschise la Banca Transilvania – Sucursala Cipru către alte ţări (inclusiv catre alte conturi deschise în Banca Transilvania) sunt temporar suspendate” informează banca.
Contractaţi de ECONOMICA.NET, oficialii din Cipru au Băncii Transilvania au declarat că nu şi-a retras încă nimeni banii, cu menţiunea că astăzi este sărbătoare în Cipru, deci zi nebancară.
„În Cipru este astăzi zi liberă, nu se lucrează. Nu şi-a retras nimeni banii încă, dar toată lumea este îngrijorată, aşteptăm să vedem ce se întâmplă” au spus oficialii băncii, care au refuzat să comunice care este volumul depozitelor atrase în Cipru.
Banca Transilvania are două sucursale deschise în Cipru, la Nicosia şi Limasol. Banca a deschis prima sucursală în 2007, şi pe a doua în 2010. Motivul intrării pe piaţa cipriotă a fost existenţa unei comunităţi româneşti însemnate în zonă. Amintim că Bank Of Cyprus deţine aproape 10% din capitalul Băncii Transilvania.
Guvernul cipriot intenţionează să impună o taxă de 6,75% aferentă depozitelor de până la 100.000 de euro deschise în băncile cipriote şi de 10% pe ce depăşeşte acest nivel, în urma unui acord cu Comisia Europeană. Deponenţii vor primi în schimb acţiuni la bănci. Statul cipriot, care risca falimentul, va primi un împrumut de 10 miliarde de euro în schimbul acestui acord.
Expunerea BT pe Cipru
Ultimele date referitoare la afacerile BT din Cipru, valabile la data de 31 decembrie 2011, arată active totale de 326 de milioane de lei, duble faţă de valoarea înregistrată cu un an în urmă. Sucursala BT Cipru a înregistrat, în 2011, un profit de 54.000 de lei, de la o pierdere de aproape 700.000 de lei, în 2010.
Bănca Transilvania (TLV) este a patra cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o valoare de piaţă de peste 2,76 miliarde de lei (628 milioane de euro),iar acţiunile TLV scădeau cu 1,29% la ora 11.