Ce face Blue Air cu avioanele rămase în flotă: va zbura pentru Aeroitalia, care are un parteneriat și cu AirConnect

Blue Air, care a anunțat recent că nu poate relua zborurile din România din 10 octombrie, a semnat un parteneriat ACMI cu compania Aeroitalia, înființată anul acesta. Tot pentru Aeroitalia va zbura și AirConnect, care și-a anulat și ea toate decolările din România în perioada octombrie 2022 - martie 2023.
Andrada Ghira - joi, 06 oct. 2022, 22:14
Ce face Blue Air cu avioanele rămase în flotă: va zbura pentru Aeroitalia, care are un parteneriat și cu AirConnect

„Societatea Blue Air Aviation S.A. a încheiat un contract de tip wet lease cu compania Aero Italia, acest contract reprezintă o modalitate de venituri pentru companie”, este răspunsul Blue Air la solicitarea Economica.netInformația a fost inițial publicată de CH Aviation, un furnizor de informații specializate pentru companiile aeriene.

Ce înseamnă acest contract de wet lease? Înseamnă că Blue Air a închiriat avioane către Aeroitalia, cu tot personal, pentru servicii la bord, cu întreținere și asigurare. De la 13 câte avea în momentul în care Administrația Fondului de Mediu (AFM) a pus poprire pe conturile companiei, Blue Air a rămas cu doar patru avioane.

„De la un număr de 32 aeronave în 2019, în acest moment (nr – 7 septembrie) funcționăm cu 13 aeronave, iar în cursul următoarelor luni vom fi obligați să rămânem cu cinci aeronvae pentru că restul vor trebui restituite proprietarilor acestora”, anunța în urmă cu lună compania. Datele Planespotters arată că pe 6 octombrie, în flota companiei mai sunt doar patru avioane.

La începutul acestei luni, aeronava Boeing 737-530 înregistrată de Blue Air cu YR-AMA, a fost transferată de la Torino la Forli pentru a efectua zboruri pentru Aeroitalia, potrivit Italiavola.com.

Și AirConnect, compania românească care anunțase un parteneriat cu Blue Air chiar în ziua în care AFM a pus poprire pe conturile acesteia, are un parteneriat cu Aeroitalia, anunțat odată cu anularea zborurilor din România care trebuiau să înceapă luna aceasta. Motivul anulării: întârzierea livrării celui de-al doilea avion. Sub 1.000 de persoane au fost afectate de zborurile anulate de AirConnect, potrivit informațiilor companiei transmise la solicitarea Economica.net. 

Cine este Aeroitalia?

Compania a fost înființată în Italia anul acesta, cu baza la Forli, și care are în flotă trei modele Boeing B737-800, mai vechi de 20 de ani. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, aceasta ar urma să zboare și în România, de la Roma și Milano Bergamo spre Bacău. AirConnect are cu Aeroitalia un parteneriat de tip code share pentru vânzarea de bilete pentru zborurile de la Bacău spre Roma Fiumicino și Milano Bergamo, primele rute anunțate de Aeroitalia.

Unul dintre acționarii companiei este Germán Efromovich, fostul proprietar al companiei Avianca, a doua cea mai mare companie aeriană din America de Sud, care este și președinte non-executiv. Alături de el, în boardul companiei se mai află și bancherul francez Marc Bourgade. La o conferință de presă organizată în primăvara acestui an, planurile prezentate erau ambițioase: zece aeronave pentru 2023 și zboruri transatlantice.

Gaetano Intrieri, CEO-ul Aeroitalia, anunța la începtul acestei luni că după o analiză atentă, a decis deschiderea unei baze la aeroportul Bergamo din Milano, din luna noiembrie a acestui an, de unde vor fi efectuate zboruri cu cinci aeronave Boeing 737-800.

„În plus, începe și aventura noastră pe segmentul regional, unde partenerul nostru AirConnect va opera în exclusivitate pentru Aeroitalia cu o aeronavă modernă ATR 72-600, care va face legătura între Trapani, Catania, Forli, Bari, Lamezia, Tirana și Firenze”, scria Intrieri pe pagina de Facebook.

Cu mutarea pe aeroportul Milano Bergamo, Intrieri spune că provoacă „campionii la ei acasă” și face referire la Ryaniar, care domină aeroportul cu zboruri interne și internaționale. Aeroitalia intră pe cele mai consacrate rute ale gigantului low-cost Ryanair: cele de la Bergamo spre Catania și Roma.

„O facem conștienți de forța competitorului nostru și știind că va fi o provocare să ne diferențiem de el prin serviciile pentru pasageri, dar în același timp trebuie să fim la fel de buni ca ei în ceea ce privește eficiența operaționată și controlul costurilor. Piata va decide. Tot de astăzi (nr. – 2 octombrie) suntem și transportatorul oficial al echipei de fotbal Atalanta”, a mai anunțat CEO-ul Aeroitalia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție....
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...