Ce fel de proiecte în eolian și fotovoltaic vrea să cumpere Hidroelectrica

După ce și-a cumpărat primul parc eolian de la Steag GmbH din Germania, în ceea ce a fost salutat drept o afacere de referință pentru o companie de stat, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, 100% verde, a stagnat în achiziția de noi proiecte, se arată într-o analiză Bloomberg referitoare la evoluția companiei românești.
Mihai Nicuţ - mar, 11 apr. 2023, 12:30
Ce fel de proiecte în eolian și fotovoltaic vrea să cumpere Hidroelectrica

“La sfârșitul acelui an (2021 n.red.), a depus oferte neangajante pentru trei parcuri eoliene și un parc fotovoltaic cu o capacitate totală de doi gigawați într-o investiție potențială evaluată la 2,3 miliarde de euro, potrivit cel mai recent raport anual al său. Dar nu a urmat niciun acord și nici detalii au fost publicate de atunci.

În anul următor, o secetă severă a afectat Europa, și a redus producția și profitul companiei, ceea ce a reprezentat o amenințare serioasă pentru afacerile sale Creșterea prețurilor la energie electrică declanșată de războiul Rusiei din Ucraina a ajutat apoi compania să își majoreze venitul net la 4 miliarde de lei (885  milioane de euro), potrivit datelor publicate de către acționarul minoritar al companiei, însă momentul a transmis un mesaj cu privire la importanța diversificării (mixului de producție – n.red.)”, arată Bloomberg.

În demersul său de a se extinde în domeniul eolian și solar și de a extinde capacitatea sa hidroenergetică, Hidroelectrica concurează cu zeci de de mari companii energetice din România. Enel, E.ON, OMV Petrom, Engie, și o fostă subsidirară a CEZ, deținută acum de grupul Macquarie – toate plănuiesc extinderi în domeniul energiei verzi, cu gândul la viitoarele oportunități de finanțare.

România urmează să primească peste 80 de miliarde de euro din fondurile UE în în următorii patru ani, iar o mare parte a fost alocată pentru producției de energie regenerabilă, mai arată agenția de știri.

Despre capacitatea companiei sale de a concura într-un domeniu aglomerat, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a declarat pentru Bloomberg că „ne creăm în mod activ propriile noastre  oportunități de creștere”. Pentru a se asigura că firma nu se împotmolește în birocrația care poate însoți autorizatea proiectelor energetice, Badea a declarat că firma va face oferte doar pentru „proiecte care sunt cel puţin pregătite pentru faza de construcţie şi cu contracte de inginerie şi achiziţii semnate”.

Pentru a finanța aceste planuri, Hidroelectrica se va baza pe propriile sale surse de finanțare și, eventual, ar putea să atragă împrumuturi, a spus el, ceea ce ar putea fi mai ușor odată ce compania va fi listată  . Hidroelectrica este așteptată să se listeze la Bursa de Valori București până în luna iunie.

Fondul Proprietatea SA,  administrat de Franklin Templeton, plănuiește să vândă până la 20%, ceea ce reprezintă întreaga sa participație în Hidroelectrica, evaluând companiala 12  miliarde de dolari.

Deși Hidroelectrica nu va primi niciun ban din oferta publică inițială, o listare de succes i-ar crește vizibilitatea și i-ar oferi acces la mai mulți investitori.

Sectorul energiei regenerabile din România beneficiază de faptul că țara se află în mijlocul unui val masiv de investiții în domeniul energiei verzi, mai arată Bloomberg, care citează date din presa locală, potrivit cărora,  în primele trei luni ale acestui an, proiecte eoliene și solare în valoare de peste 1,5 miliarde de euro au primit autorizație de conectare la rețea, În plus, țara ar putea găzdui în curând unele dintre cele mai mari parcuri solare de pe continent. Hidroelectrica, în special, ar putea profita de momentul acesta.

„Având în vedere situația sa financiară solidă și posibilitatea de a combina mai multe surse de producție de energie, Hidroelectrica pare a fi într-o poziție ideală pentru a deveni un campion național în domeniul energiilor regenerabile”, a declarat Sorin Elisei, director pe partea de energie și sustenabilitate la Deloitte. El a venit însă un avertisment: fiind companie de stat, guvernul român primește aproximativ 90% din profit, pentru a susține acoperirea acoperirea deficitului bugetar mare.

„Este un fapt că multe companii de stat încep anul cu mari planuri de investiţii dar reuşesc să finalizeze numai 40% până la 60% din aceste planuri”, a adăugat Sorin Elisei.

Cu toate acestea, George Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, este mai optimist şi subliniază că Guvernul sprijină planurile de investiţii ale Hidroelectrica şi vrea să ajute compania să şi le finalizeze. „Vedem cum creşte cererea de electricitate atât la nivel intern cât şi în regiune”, a declarat Niculescu pentru Bloomberg.

Finalizarea cu succes a ofertei publice iniţiale ar fi o veste bună atât pentru Hidroelectrica cât şi pentru Bursa de Valori de la Bucureşti, care ar putea obţine astfel un upgrade la statutul de piaţă emergentă din partea MSCI, şi, de asemenea, ar permite Guvernului de la Bucureşti să atingă unul dintre indicatorii incluşi în PNRR, prin care s-a angajat să vândă un pachet minoritar de acţiuni la Hidroelectrica pentru a putea debloca finanţarea de la UE în valoare de 29 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM SpA a respins marţi oferta nesolicitată de preluare a UniCredit SpA, spunând că oferta nu a fost convenită în prealabil, este prea scăzută şi ar putea afecta probabil locurile de......
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Compania rusă de stat Gazprom se aşteaptă ca după 31 decembrie să nu mai fie livrate gaze către Europa via Ucraina, ...
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul ...
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson (foto), s-a declarat convinsă, marţi, în plenul Parlamentului ...
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Supermarketul online Sezamo anunță anunță că în cepând de astăzi și până pe 23 decembrie va livra brazi naturali ...