Ce îi dai unui candidat când îl votezi la Europarlamentare: salariu de 7.000 de euro şi diurnă mai mare decât salariul minim net pe economie

03 03. 2019
ghj_03857200

Salariul standard pentru un europarlamentar este de aproape 7.000 de euro pe lună net, după toate taxele. Dar asta nu e nici pe departe întreg beneficiul.

Parlamentarul ajuns la Bruxelles mai primeşte o plată standard lunară de 4.300 de euro pentru acoperirea costurilor cu biroul personal. Însemnând chiria biroului, facturile şi tehnica de calcul.

Drumuri gratis acolo, acasă şi în toată lumea

Îşi poate deconta toate călătoriile în interes de serviciu între Bruxelles şi Strasbourg. Dovada cheltuielii este biletul, care poate fi e business class la transportul aerian şi clasa I la tren.

În plus, are o limită de decontare anuală a călătoriilor prin lume de 4.200 de euro. Îşi pot deconta până la 24 de călătorii în ţara de origine. Adică pot merge acasă pe bani europeni de două ori pe lună.

De asemenea, un parlamentar european are o diurnă de 304 euro în zilele în care participă la sesiunile parlamentare. Ca fapt divers, diurna europarlamentarului este ceva mai mare decât salariul mediu net lunar din România, care este 1.263 de lei, adică 266 de euro, calculat la cursul la zi comunicat de BNR.

În final, primeşte înapoi două treimi din cheltuielile personale medicale.

Costul vieţii în Bruxelles

Un prânz normal în Bruxelles, unde îşi are sediul central Parlamentul European este de 15-20 de euro. Abia la cele mai scumpe restaurante din urbea belgiană, o masă de două persoane ajunge la 60 de euro.

Chiria unei garsoniere în centrul oraşului este de 800 de euro şi de 700 în restul oraşului. Diferenţa mică fiind dată de suprafaţa redusă a oraşului, de doar 32.61 km². Ca ordin de mărime, suprafaţa Bucureştiului este de 228 km², Bruxelles fiind comparabil cu un sector din Capitală.

Un apartament poate fi închiriat cu 1.000 de euro.

Costul lunar al tuturor utilităţilor unui apartament, de la lumină până la plata gunoiului, este de circa 130 de euro, însă dacă închiriezi o locuinţă, plata utilităţilor este strict treaba proprietarului.