Ce cumpără românii de la florăria de pe internet
“Întrebările clienților sunt legate de florile pe care le conține un aranjament, iar înainte să introducem poza martor pentru comandă, întrebarea cea mai frecventă era dacă se primesc exact produsele comandate. Avem clienți foarte diverși de la bătrânei, șomeri până la oameni de afaceri cu foarte mulți bani, dar profilul în ultimul an s-a schimbat radical. Am trecut de la acel om fără timp la omul care caută ceva deosebit și vine la noi”, a declarat Marius Dosinescu, CEO Floridelux.ro.
Potrivit acestuia, comanda medie pe Floridelux.ro este de 200 de lei, în scădere ușoară față de anul anterior, iar dacă vorbim strict de persoane fizice prețul mediu se situează la 100 – 130 de lei. Magazinul va termina acest an cu peste 15.000 de comenzi, iar cea mai mare creștere a fost pe segmentul nunților.
“Deși la începutul anului am estimat că business-ul nostru se va situa la 900.000 de euro, totuși suntem undeva la 800.000 de euro în 2014, iar principalele motive pentru aceasta revizuire sunt reprezentate de retehnologizarea Floridelux.ro prin investiții în ERP, în tehnologie și în infrastructură astfel încât să putem onora cât mai multe comenzi în viitorul apropiat. Anul viitor ne vom crește flota de distribuție cu alte șapte mașini și vrem să mai investim și la nivel național în inființarea unor centre de producție”, a mai spus Dosinescu.
Grupul FlorideLux a deschis prima florărie offline din Capitală, după o investiție de 25.000 euro pe Bulevardul Titulescu nr. 81-87.
Potrivit acestora, FlorideLux Titulescu a fost proiectată ca un concept store 100% tehnologizat, dotat cu prima vitrină interactivă din retailul clasic românesc, care le va permite clienților să interacționeze cu tot portofoliul FlorideLux, inclusiv cel online.
„Piața bucureșteană este dificilă, aglomerată, cu un mix atipic de cumpărători, între cei tradiționaliști, care țin la florarul lor dintotdeauna, și cei moderni, care sunt mereu în căutare de flori, buchete, plante și cadouri inedite. Statisticile noastre arată că în București sunt peste 800 de tarabe cu flori și în jur de 200 de florării. Vorbim de o piață de aproape 40 de milioane euro, cumulată între vânzările zilnice și evenimente”, declară Marius Dosinescu, CEO și Fondator FlorideLux.
Potrivit acestuia, coșul mediu de flori achiziționat offline, în București, se ridică la 80- 100 lei, față de cel online, care este dublu, de 200 lei. Printre clienții FlorideLux se numără și cei medium-top, care cheltuiesc în medie 400 de lei pe flori, ajungând uneori și la 700 – 800 lei, în funcție de perioadele de vârf, de Crăciun sau 1 – 8 Martie.
Clientul bucureștean, prin comparație cu cel din provincie, este însă mult mai grăbit și mai greu de fidelizat, având în vedere că achiziționează flori în funcție de timp și proximitate, atât din florăriile clasice sau tarabe, cât și online.
„Fidelizarea clienților este o adevărată provocare, iar focusul nostru este acesta, să ne asigurăm că primul brand la care se gândesc cînd au nevoie de flori și cadouri este FlorideLux”, adaugă Dosinescu.
Noua florărie din Titulescu este și cel mai puternic tehnologizat magazin din România, dotat cu o vitrină interactivă în valoare de 2.500 euro, care le permite clienților să intercționeze și cu website-ul FlorideLux.ro direct din stradă.
„Este ceva atipic sa regăsești într-o florărie o vitrină interactivă, dar avem nevoie ca oamenii să poată interacționa cu website-ul și din stradă, prin simpla atingere a vitrinei, să regăsească foarte ușor cele peste 5.000 de produse disponibile. Practic, prin simpla atingere poate alege produsul, completa datele de livrare și facturare, iar la final pe ecran i se va afișa un QR code care, prin scanare, îl va trimite către pagina securizată de plată a PayU, procesatorul nostru de plăți online”, explică Dosinescu.
Acesta susține că motivul alegerii plății prin intermediul mobilului este dat de securitatea necesară la introducerea datelor cardului, urmând ca, în viitor, să implementeze și portofele digitale care, prin simplă scanare, va procesa comanda fără a mai fi necesară reintroducerea datelor de card.