CE încearcă să găsească soluţii pentru evitarea abuzurilor la indemnizaţiile sociale
„Abuzurile fragilizează libertatea de circulaţie şi intenţionez să le combat cu fermitate”, a declarat, potrivit AFP, comisarul UE pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, în cursul reuniunii miniştrilor de Interne ai statelor europene.
Cu toate acestea, Reding consideră drept lipsite de fundament acuzaţiile unor state membre UE privind existenţa unui „turism pentru prestaţii sociale”.
„Sunt conştientă de temerile exprimate de unele state membre. Comisia Europeană stă la dispoziţie pentru a le ajuta să facă faţă problemelor asociate cu integrarea cetăţenilor care beneficiază de o mobilitate sporită”, a dat asigurări comisarul UE.
Reding a anunţat că intenţionează să ia măsuri pentru contracararea căsătoriilor de formă, pentru clarificarea „criteriilor de stabilire a reşedinţei stabile”, utilizate în legislaţia UE pentru acordarea indemnizaţiilor sociale. De asemenea, comisarul UE doreşte să utilizeze mai eficient Fondul social european pentru promovarea incluziunii sociale.
Germania, Austria, Marea Britanie şi Olanda au cerut intensificarea măsurilor pentru combaterea fraudelor la indemnizaţii sociale. Aceste ţări au solicitat posibilitatea instituirii unor interdicţii de intrare pe teritoriile lor a cetăţenilor europeni care au comis fraude la sistemul de indemnizaţii sociale. Acuzaţiile vizează romii originari din Ungaria, Bulgaria şi România.
Însă Reding reaminteşte că libertatea de circulaţie şi de stabilire în orice stat membru este un drept garantat pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene. „Reglementările UE privind libera circulaţie nu sunt negociabile”, a atras atenţia comisarul UE.
„Cea mai mare parte a acestor cetăţeni profită de acest drept pentru a munci, contribuind la sistemele de servicii sociale din ţările în care se stabilesc. Procentajul cetăţenilor europeni mobili care beneficiază de servicii sociale este relativ mic comparativ cu cetăţenii statelor respective şi cu cei ai statelor terţe aflaţi în situaţii similare”, a subliniat Reding, explicând că face această afirmaţie pe baza informaţiilor furnizate de 19 din cele 28 de state membre UE.