CE îndeamnă 18 state membre să ia măsuri decisive în ceea ce priveşte managementul spaţiului aerian comun

Economica.net
10 07. 2014
aeroport_avion_39705400_62034600_50393400

FAB reprezintă un spaţiu aerian comun care ţine cont de fluxurile de trafic aerian, nu de graniţele existente între state. Blocurile funcţionale de spaţiu aerian constituie un pas esenţial către un sistem aviatic mai eficient, mai puţin costisitor şi mai puţin poluant în Europa, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Toate statele membre ale UE ar fi trebuit să îşi implementeze blocurile funcţionale de spaţiu aerian până la 4 decembrie 2012, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 550/2004. Blocul funcţional de spaţiu aerian, care regrupează Italia, Grecia, Cipru şi Malta (BLUEMED FAB), este în curs de a fi instituit în mod oficial, în timp ce acordurile între state cu privire la constituirea blocului funcţional de spaţiu aerian format din Austria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croaţia (FABCE), a blocului funcţional de spaţiu aerian format din Bulgaria şi România (DANUBE FAB), a blocului funcţional de spaţiu aerian format din Lituania şi Polonia (BALTIC FAB), a blocului funcţional de spaţiu aerian format din Spania şi Portugalia (SOUTHWEST FAB), precum şi a blocului funcţional de spaţiu aerian format din Regatul Unit şi Irlanda (UK/IRELAND FAB) au intrat în vigoare.

Progresele efective înregistrate în ceea ce priveşte reorganizarea spaţiului aerian prin intermediul acestor blocuri funcţionale de spaţiu aerian şi eficienţa serviciilor lor de navigaţie aeriană au fost lente. Aceasta înseamnă mai multe întârzieri, consum mai mare de combustibil şi, prin urmare, emisii sporite de gaze cu efect de seră şi facturi mai mari plătite de companiile aeriene. Prin scrisorile de punere în întârziere trimise joi, CE solicită statelor membre să ia măsuri în vederea optimizării punerii în aplicare a blocurilor funcţionale de spaţiu aerian şi a serviciilor de navigaţie aeriană.

În plus, lipsa de progres în ceea ce priveşte blocurile funcţionale de spaţiu aerian frânează punerea în aplicare pe deplin a cerului unic european, fapt care generează la rândul său pierderi de eficacitate ale întregului sistem european de management al traficului aerian, estimate la aproximativ 30-40% din totalul costurilor serviciilor de navigaţie aeriană şi al taxelor percepute în Europa. Aceasta reprezintă o pierdere de aproximativ 5 miliarde de euro anual. În plus, sunt afectate în mod negativ măsurile de sporire a siguranţei prevăzute în cadrul cerului unic european.

‘Trebuie să depăşim, în cele din urmă, frontierele naţionale în cadrul spaţiului aerian european. FAB reprezintă o componentă necesară şi vitală a cerului unic european. În acest moment, aceste spaţii aeriene comune există doar pe hârtie. Acestea sunt stabilite în mod oficial, dar nu sunt încă funcţionale. Îndemn statele membre să dea dovadă de mai multă ambiţie şi să accelereze punerea în aplicare a cerului unic european’, a declarat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas.

După trimiterea, în luna aprilie, a unor scrisori de punere în întârziere statelor care fac parte din blocul funcţional al Europei centrale (FABEC), Comisia trimite în prezent scrisori de punere în întârziere statelor care fac parte din blocurile BLUEMED, DANUBE şi FABCE. După trimiterea scrisorilor de punere în întârziere, statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a-şi comunica observaţiile. Pe această bază, Comisia Europeană poate să emită sau nu un aviz motivat, în conformitate cu articolul 258 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.