„Piaţa de smartphone-uri este o piaţă matură, unde există o competiţie acerbă între companii pe segmentul high-end,“ afirmă Erik Zhu, director general al biroului reprezentativ vivo în România. „Companiile care oferă tehnologii inovatoare vor deveni lider pe termen lung. Un astfel de exemplu este modelul vivo X80 Pro cu funcţiile sale inovatoare, precum stabilizare gimbal, care a fost foarte apreciat atât de utilizatori, cât şi de specialişti. Tot mai mulţi utilizatori avansaţi au ales smartphone-urile vivo, bucurându-se de experienţa deosebită oferită de cipurile de imagine inovatoare, de funcţiile inteligente adăugate sistemului de operare Android şi de alte tehnologii de bază. Anul următor dorim să păstrăm acest avantaj cu ajutorul inovaţiilor pentru utilizatori“
Strategia vivo concentrată pe inovarea tehnologiilor de bază porneşte de la convingerea că specificaţiile principale şi parametrii hardware nu mai reprezintă cele mai importante elemente pentru a oferi utilizatorilor experienţe excepţionale. De aceea, vivo se concentrează pe dezvoltarea de hardware şi software personalizat pentru a optimiza aplicaţiile de bază şi principalele scenarii de utilizare.
Un exemplu în acest sens este dezvoltarea cipurilor vivo, pe baza programelor de cercetare independentă şi în colaborare cu partenerii vivo. Acestea au fost create pentru a susţine dorinţa vivo de a oferi imagini pentru dispozitive mobile, funcţionare fără întreruperi, design şi performanţă excepţionale şi au ajutat deja compania să obţină succes pe piaţa de produse high-end. De exemplu, avantajul competitiv al cipului de imagine vivo V1 a permis utilizarea unor funcţii inovatoare şi a oferit performanţă incredibilă pentru produsele flagship, precum cele din seria X80. vivo continuă să investească în acest domeniu extinzând considerabil echipa de cercetare, iar noile cipuri din seria V au fost folosite la smartphone-urile din seria X90, care a fost lansată recent în China.
În plus, vivo şi ZEISS colaborează pentru a dezvolta sistemele de camere ale dispozitivelor flagship vivo. Această colaborare include crearea şi prototiparea de noi modele de obiective cu ajutorul „digital twins“ – o tehnică dezvoltată de ZEISS pentru a crea obiective foto şi cinematografice profesionale. Noile design-uri de obiective vivo sunt create virtual pentru simulări precise şi testarea performanţelor, astfel încât sistemele de camere să ajungă la nivel de prototip şi să fie îmbunătăţite rapid.
O altă strategie vivo se concentrează pe transformarea arhitecturii de bază prin investiţii importante în domeniul dezvoltării. Cei 3.000 de membri ai echipei de personalizare a sistemului de operare, parte din cei peste 13.000 de angajaţi din centrele vivo R&D, doresc să îmbunătăţească experienţa utilizatorilor prin personalizarea avansată a sistemelor de operare. Cu ajutorul sistemului de operare Funtouch OS13, vivo transformă experienţa oferită de Android 13 şi optimizează procesarea, stocarea şi afişarea pentru a oferi o gestionare mai bună a consumului de energie şi răcire inteligentă.
„Optimizarea tehnologiile de bază poate reduce dependenţa de componente hardware“, spune Erik Zhu, director general al biroului reprezentativ vivo în România. „De exemplu, în trecut, soluţia pentru a elimina problema de memorie insuficientă pe Android era creşterea capacităţii memoriei RAM. Dar cu cât utilizarea este mai intensă, cu atât mai mare este consumul de energie, iar telefonul se încălzeşte mai mult şi apar probleme noi.” Ca soluţie, vivo a investit în transformarea arhitecturii de bază a sistemului de operare. Astfel, am putut dezvolta inovaţii precum memoria RAM 3.0 care poate fi extinsă şi care foloseşte învăţare automatizată şi tehnologie IA pentru a îmbunătăţi multitasking-ul şi performanţa de gaming utilizând spaţiul de stocare al telefonului pentru a suplimenta memoria RAM fizică şi pentru a oferi utilizatorilor o experienţă fără întreruperi.
În cele din urmă, această inovație în tehnologie va deveni din ce în ce mai transparentă pentru utilizatorii vivo. Următoarele smartphone-uri vor reflecta stilul de viaţă şi dorinţele utilizatorilor, specificațiile devenind secundare față de cât de bine tehnologiile disponibile răspund nevoilor oamenilor. Această inovare centrată pe utilizator porneşte de la feedback-ul acestora despre modurile de utilizare şi permite companiei să ofere o experienţă unică pentru smartphone-urile high-end.