Scandalul emisiilor în care este implicată compania Volkswagen va costa miliarde de euro şi ar putea întina numele întregii industrii auto din Germania. Compania a emis, de-a lungul timpului, pretenţii extrem de îndrăzneţe legate de cât este de prietenoasă cu mediul înconjurător, afirmând, adesea, că stă mult mai bine la acest capitol faţă de celelalte companii auto, şi are o reputaţie legată de fiabilitatea şi calitatea produselor sale. Brusc, însă, eticheta „Made in Germany” nu mai pare atât de atractivă, după ce şi-a cerut scuze pentru că a trişat la testele de emisii pentru motoarele sale diesel.
„Dacă nu a mai făcut-o nimeni, daunele vor fi limitate. Dacă pare că sunt implicate mai multe companii, nu doar Volkswagen, atunci poate fi o problemă majoră pentru industria auto germană, şi economia germană”, susţine Theo Vermaelen, profesor de finanţe al şcolii de business INSEAD.
Volkswagen, care deţine şi alte branduri de top din industria auto, precum Porsche, Audi şi Lamborghini, a depăşit Toyota ca lider de vânzări mondial în iulie, dar acum există riscul ca această poziţie să fie pierdută, spun analiştii.
Iată şapte fapte care pot indica miza acestui scandal:
1. Grupul Volkswagen vinde una din 10 maşini la nivel mondial.
2. Industria auto este cel mai mare sector industrial în Germania şi contribuie cu aproximativ 2,7% la PIB.
3. Circa 20% din exporturile Germaniei constau în autoturisme şi pese auto.
4. Vânzările auto domestice şi exporturile au însumat 368 de miliarde de euro în 2014.
5. Cele mai multe vânzări auto din Germania provin din grupul Volkswagen, care a raportat venituri de puţin peste 202 miliarde de euro în 2014.
6. Aproximativ 70% dintre maşinile Volkswagen sunt vândute în afara graniţelor germane.
7. Volkswagen are aproape 600.000 de angajaţi la nivel mondial, şi peste o treime din cei 775.000 de angajaţi din industria auto din Germania.
Înainte de a ne îngrijora, însă, în legătură cu prăbuşirea completă a industriei auto germane, merită repetat că – cel puţin pentru moment – scandalul este limitat la Volkswagen. Aţi producători auto, precum Daimler (care deţine Mercedes-Benz) sau BMW spun că nu sunt afectaţi.
„Chiar şi o scădere masivă a producţiei şi exporturilor de maşini diesel nu ar reduce, probabil, PIB-ul Germaniei cu mai mult de 0,2%. Cererea pentru maşinile non-diesel ar putea să crească şi să compenseze, parţial, scăderea cererii pentru maşinile diesel”, spune Holger Schmieding, economist al băncii de investiţii Berenberg.
Sursa: CNN