Un raport realizat de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) arată că Federaţia Rusă a interzis importurile din carne şi preparate din carne din mai multe state, motivând probleme ale acestor ţări referitoare la siguranţa animală.
Astfel, în aprilie, a interzis importurile de vită din Austria, dar şi tranzitul de carne preparată originară din Polonia şi Lituania.Totodată, Rusia a impus anul acesta restricţii la porcii vii care au tranzitat Ucraina, Lituania şi Polonia.
Cu Germania, ţară unde s-a descoperit un caz de atipic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) încă din ianuarie 2014, Rusia a întrerupt relaţiile comerciale cu carne încă din 2013. Mai precis, din 4 februarie 2014 a intrat în vigoare o prevedere a Autorităţii Sanitar Veterinară din Rusia prin care se interziceau importurile de porc, vită şi pui, pe motiv că Rusia nu este mulţumită de felul în care acţionează autorităţile sanitar veterinare din Germania.
Citeşte şi
Război economic cu ruşii: Cazul de boala vacii nebune e public de luna trecută
Dispută la WTO
De altfel, Rusia a dat la începutul acestui an o lovitură dură statelor membre, pentru că a închis piaţa de porci, carne de porc şi preparate din carne de porc din UE. Statele membre s-au vâzut astfel fără o piaţă de desfacere care absorbea 25% din toate exporturile UE pe acest segment. Rusia şi-a motivat atunci decizia prin apariţia a patru cazuri de febra africană porcină (ASF) descoperite la porci mistreţi la graniţele Lituaniei şi Poloniei cu Belarus, iar cazul a ajuns pe masa decidenţilor de la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Aceasta întrucât, la cererea UE, cele două părţi s-au reunit pe 30 aprilie şi 1 mai, dar nu au ajuns la nicio înţelegere. „Restricţiile impuse de Rusia la importurile de carne de porc din UE sunt în mod evident disproporţionate, discriminatorii şi nu se bazează pe date ştiinţifice. Întrucât decizia Rusiei contravine regulilor comerciale internaţionale, Europa nu are de ales decât să ceară respectarea legilor la WTO”, a declarat Comisarul European responsabil de probleme comerciale, Karel De Gucht, citat de aspectediplomatice.ro.
Vor să fie autosuficienţi
Rusia a limitat treptat comerţul de produse agro alimentare cu UE şi nu numai promovând o politică agricolă de natură să transforme Rusia într-un stat autosuficient din punct de vedere al alimentelor de bază. Şi au şi reuşit în mari proporţii. Din datele USDA, anul trecut Rusia producea 98,4% din necesarul de grâne, 92,9% din necesarul de zahăr şi 97,5% din necesarul de cartofi.
Amintim că Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia, Rosselkhoznadzor, a publicat luni seară interdicţia ca Rusia să importe bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de ‘encefalopatie spongiformă bovină’ (ESB). În replică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară din România a susţinut faptul că Rusia nu importă carne de la noi, dar a recunoscut că am avut un caz izolat, atipic de ESB şi că nu există niciun pericol pentru sănătatea umană.