Ce mașini electrice vor apărea în showroom-uri în 2021

Chiar dacă în România sunt mai rare, mașinile electrice vor deveni obișnuință în curând, chiar dacă, momentan, nu se vând în cifre comparabile cu cele ale mașinilor clasice cu motor cu aprindere. Majoritatea producătorilor, însă, și-au adaptat producția, iar piața care era populată doar de câteva modele, acum începe să abunde în oferte, deși prețurile sunt încă mari, iar statele, inclusiv cel român, încearcă să sprijine achiziția de mașini electrice sau hibrid subvenționând o parte din preț. Iar la anul piața mașinilor electrice va mai avea câteva lansări, ale unor producători care s-au adaptat, sau ale unora dedicați, precum Tesla.
Economica.net - joi, 24 dec. 2020, 19:38
Ce mașini electrice vor apărea în showroom-uri în 2021

Citroën e-C4. C4 de ultima generație va sosi cu un stil de coupe-crossover total diferit și va apărea, în premieră, cu variantă electrică. Modelul Citroën E-C4 se află pe platforma EV modulară CMP a PSA Group, utilizată în prezent de Vauxhall Corsa-e, și va folosi același sistem de propulsie.

Mercedes-Benz EQV. Va fi una dintre primele mașini electrice din clasa sa scoasă la vânzare, și împrumută o mare parte din stilul modelului convențional din clasa V. Daimler promite o autonomie 405 kilometri, iar prețul modelului va începe de la 70.000 de lire sterline.

Audi Q4 e-tronConceptul viitorului SUV electric al Audi a fost dezvăluită la Salonul Auto de la Geneva din 2019, dar o versiune pentru vânzare nu va fi gata în anul 2020. Audi Q4 e-tron va fi al cincilea model electric al firmei. 

Citește și: Prime Kapital va finaliza în 2022 apartamentele din Marmura Residence și a vândut 73% dintre cele 277 de unități scoase pe piață

Tesla Model Y. Acest model de mașină va fi conceput și mai performant și va sosi pe piață în 2021. Este prevăzut cu o versiune mai avansată a sistemului de conducere semi-autonom promovat de companie.

Tesla Roadster va inlocui roadster-ul original. Tesla susține că va avea o viteză maximă de peste 400 km/h, un timp de 0-60 mph, de 1,9 secunde și o autonomie de aproape 1.000 de kilometri, datorită unui pachet de baterii de 200 kWh. Se așteaptă ca prețurile să înceapă de la aproximativ 189.000 de lire sterline pentru primele 1.000 de mașini, care vor fi inscripționate că modele Founders Edition.

Fiat 500. Noul Fiat 500 electric împărtășește o mare parte din stilul său cu actualul model pe benzină, dar dedesubt este complet nou, cu o arhitectură personalizată, un motor electric de 117 CP și o baterie de 42kWh litiu ion. Raza de acțiune este cotată la 320 de kilometri pe ciclul de testare WLTP. Fiat 500 electric va fi pus în vânzare în primul trimestru al anului 2021. Prețurile vor începe de la 32.000 euro la lansare pentru un model decapotabil de ediție La Prima.

Citește și: Nu producem, dar importăm. 90% din hrana pe bază de soia importată în România provine din țări care produc organisme modificate genetic

Ford Mustang Mach-E va fi prima mașină electrică ce va purta insignă Mustang și are o caroserie crossover. La lansare, versiunea de top promite 332 CP și o durata de 0-60 la mijlocul a 5 secunde. Deși prețurile nu au fost încă oficializate, se așteaptă să coste de la aproximativ 42.000 de lire sterline pentru un model entry-level, crescând la peste 60.000 de lire sterline pentru versiunea de top.

În fine, mai siguri și promițând autonomie mai mare, noii acumulatori solid state fără electrolit în stare lichidă vor debuta în anul 2021 pe un vehicul lansat de Toyota. Tehnologia acumulatorilor solid-state ar putea deschide un nou capitol în istoria mașinilor cu propulsie electrică, diminuând sau eliminând multe dintre dezavantajele pe care acestea le au în fața alternativelor echipate cu motoare termice.

Comparat acumulatorii Li-ion de tip convenționali, cei solid-state au în componență substanțe mai puțin volatile și toleranță mai mare la temperaturi ridicate. Aceste două caracteristici permit asamblarea mai compactă pentru creșterea autonomiei vehiculelor, dar și folosirea unor curenți de încărcare mai mari, scurtând timpul de așteptare.

Te-ar mai putea interesa și
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public în Belgrad va fi gratuit începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat miercuri primarul capitalei Serbiei, Aleksandar Sapic, o premieră în Europa pentru un oraş cu peste un milion......
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a evocat din nou miercuri, pe reţelele sociale, ideea de a face din Canada al 51-lea ...
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă ...
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ...