În România, stocul de spaţii comerciale ce urmează să fie livrat pe piaţă depăşeşte două milioane metri pătraţi, din care numai 15%, respectiv 314,000 metri pătraţi, se află în construcţie. Pentru 2012 sunt planificate deschideri precum: Cora Bacău, Bucureşti şi Slobozia, Palas Iaşi şi InterCora Bucureşti, se arată într-un raport realizat de compania de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis.
Pe lângă acestea, o şansă mare de finalizare în 2012 o au şi proiectele European Retail Park în Deva, AFI Laromet Bucureşti şi a doua parte din faza I a proiectului Colosseum, de asemenea localizat în nord-vestul Capitalei. Dacă acestea vor fi livrate, România va avea un stoc mai mare cu 200.000 metri pătraţi de centre comerciale la sfârşitul anului 2012.
În semestrul al doilea din 2011 au fost livraţi pe piaţa circa 230.000 metri pătraţi de spaţii comerciale moderne în oraşe precum Constanţa (Maritimo Center), Arad (Galleria), Oradea (Oradea Shopping City) sau Craiova (Electroputere Parc). Acesta este cel mai ridicat nivel din 2008, an în care circa 435.000 metri pătraţi de spaţii noi au fost inaugurate. În prezent, stocul de retail modern se ridică la 2,6 milioane metri pătraţi.
Cât mai e chiria
Chiria prime atât pentru spaţiile stradale, de 70 euro / mp / lună, cât şi pentru centrele comerciale de 50 euro / mp / lună a rămas stabilă în ultimele două trimestre ale anului 2011. Cu toate că întreaga zonă europeană se confruntă cu turbulenţe economice, în ceea ce priveşte acest indicator nu se întrevăd variaţii majore în perioada imediat următoare, mai arată raportul CBRE.
Ce oraşe devin atractive pentru investitori
Spaţiile comerciale prime sunt vizate atât de cei ce intră nou pe piaţă, cât şi de comercianţii internaţionali existenţi şi de dezvoltatori. În următorii trei-patru ani, Bucureştiul şi oraşe precum Iaşi, Constanţa, Craiova sau Braşov vor înregistra o creştere a stocului de centre comerciale, urmărindu-se o dezvoltare sustenabilă.