Ce mănâncă un chinez în viaţa de toate zilele
Ieşitul în oraş este pe primul loc în preferinţele chinezilor atunci când vor să mânânce. Potrivit datelor de la Institutul Chinez de Statistică, citate de China Daily, 21% din coşul zilnic de alimente provine din mâncarea luată în oraş. Pe locul doi, cu 10%, se găseşte carnea gătită acasă în timp ce a treia poziţie este ocupată de legume. Orezul şi alte cereale deţin o „felie” de 8% din alimentaţia zilnică a chinezului, la egalitate cu fructele, iar fructele de mare 7%. Procente mai mici aparţin produselor de patiserie şi lactatelor.
Din totalul cărnii mâncate, două treimi e carne de porc. Oaia reprezintă 6%, vaca şi viţelul 11% iar 20% sunt diverse tipuri de grătar.
Din cauza excesului de producţie de carne de porc , preţurile acestui aliment în China au scăzut cu 18,7%, în ultimul an, producând mari pagube fermierilor.
Totuşi, analiştii citaţi de publicaţia chineză apreciază că preţurile îşi vor reveni uşor până la sfârşitul anului iar 2013 va aduce scumpiri ale acestui aliment. În acest moment, însă, autorităţile sunt îngrijorate pentru că prăbuşirea preţului la porc a determinat fermierii să-şi reducă efectivele, astfel că odată cu intrarea în 2013 se aşteaptă ca acest tip de carne să nu mai fie din abundenţă în galantare.
China este, în acelaşi timp, cel mai mare producător şi consumator de carne de porc din lume. Din efectivul mondial de circa 960 de milioane de capete, jumătate se găsesc în China.