Ce mare constructor german de automobile vine în România?

Premierul Victor Ponta a confirmat încă o dată interesul unui mare constructor german de automobile de a ridica o fabrică în România. Chiar dacă nu a vrut să spună numele companiei, Ponta a eliminat de pe listă firma Bayerische Motoren Werke (BMW). Mai rămân, astfel, Daimler, prin Mercedes-Benz, şi Volkswagen Group.
Economica.net - sâm, 30 mart. 2013, 13:02
Ce mare constructor german de automobile vine în România?

Guvernul se află în negocieri cu un mare producător auto din Germania, care este interesat să deschidă o fabrică în România, a declarat premierul Victor Ponta vineri seară la Antena 3.

Premierul a precizat că nu este vorba de BMW și că Guvernul a semnat un memorandum de înțelegere „cu una dintre cele mai mari și mai prestigioase companii auto din Germania, care va deschide o fabrica în România, dar aceasta nu este BMW”.

BMW a anunţat recent că vrea să construiască o fabrică nouă în Europa, cel mai probabil în Slovacia, fiind prima unitate dintr-o ţară „low-cost” europeană.

Ponta a spus că nu poate face public numele companiei, din cauza unei clauze de confidenţialitate, şi că anunţul oficial va rămâne în sarcina companiei respective.

Marile companii auto din Germania care mai rămân pe acestă listă foarte scurtă sunt Daimler, care deţine Mercedes-Benz, şi Volkswagen Group, care pe lângă brandul Volkswagen, mai deţine şi mărcile de SEAT şi Škoda şi pe cele de lux Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini şi Porsche.

Mercedes sau Volkswagen?

Mercedes a mai vrut, în 2008, să deschidă o fabrică în România, în zona de Vest a ţării. Doar că nemţii au fost nemulţumiţi de infrastructura locală şi, după cum declara fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, de incapacitatea autorităţilor locale de a furniza un teren suficient de mare la un preţ rezonabil, astfel că a ales Ungaria (Polonia se afla, de asemenea, în competiţie cu România). Maghiarii au beneficiat de o investiţie de peste 800 de milioane de euro în uzina de la Kecskemet, cu o capacitate de 100.000 de autoturisme pe an, şi unde Mercedes produce noul model A-Class şi unde este asamblat modelul CLA.

Dacă Mercedes abia şi-a deschis fabrică în regiune, Volkswagen Group, al doilea cel mai mare producător din lume şi cel mai mare din Europa, are fabrici în Europa de Est încă din 1993, când a deschis uzina de la Győr, Ungaria, unde sunt construite mai multe modele Audi. În foste ţări comuniste din Europa, Volkswagen mai deţine facilităţi de construcţie de la Kvasiny şi Mladá Boleslav, Cehia, unde sunt produse modelele Skoda şi o mare uzină şi la Bratislava, Slovacia, unde sunt produse modele VW, Audi, Porsche, SEAT, Skoda şi unde sunt angajaţi 7.500 de oameni.

Vânzările Volkswagen merg deosebit de bine, în ciuda problemelor din zona euro. Anul trecut, VW Group a vândut 9,34 de milioane de maşini, cu un milion mai mult decât în 2011, iar numărul angajaţilor a crescut cu aproape 50.000. Veniturile din vânzări au crescut cu 20% la 192,6 miliarde de euro, şi profitul net a fost cu 39% mai mare decât în 2011, la 21,8 miliarde de euro. Cifre record pentru constructorul neamţ, după cum o arată datele oficiale.

De cealaltă parte, evoluţia Daimler, deşi bună, a fost mai modestă decât cea a VW. Anul trecut, vânzările au crescut cu 7%, la 114 miliarde de euro, şi profitul cu 8% la 6,5 miliarde. Numărul de angajaţi a crescut cu doar 1%. (La divizia Mercedes-Benz Cars, numărul de angajaţi chiar a scăzut cu 1.000), potrivit raportului anual.

De asemenea, Volkswagen se află în plină expansiune: vrea să construiască 10 noi fabrici în afara Europei, din care 7 în China. A anunţat, însă, că va continua investiţiile în Europa: 33 de miliarde de euro în următorii trei ani. Este posibil ca şi România să se afle pe această listă.

În România sunt prezente două grupuri internaţionale pe piaţa contrucţiilor de vehicule: Renault, prin Dacia, şi Ford.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...