CE a refuzat până în prezent să comenteze petiția online anti-migrație lansată săptămâna trecută de Daily Express, dar a precizat care ar fi efectele menținerii restricțiilor de pe piața muncii după expirarea perioadei tranzitorii de șapte ani prevăzute de tratatele de aderare a României și Bulgariei.
Potrivit sursei citate, restricțiile de piața muncii care există într-un număr de nouă state membre vor lua sfârșit la 31 decembrie 2013, iar din prima zi a anului viitor muncitorii români și bulgari vor beneficia pe deplin de legislația UE privind libertatea de circulație a lucrătorii la fel ca și ceilalți cetățeni UE.
‘După această dată nu există pentru un stat membru posibilitatea de a menține sau de a reintroduce măsuri pentru restricționarea accesului românilor și bulgarilor la piața sa de muncă în absența unor tratate de aderare revizuite, ratificate de toate cele 28 de state membre’, a declarat Jonathan Todd.
Purtătorul de cuvânt reiterează faptul că executivul comunitar a avut o poziție fermă în favoarea garantării dreptului fiecărui cetățean UE de a lucra fără restricții în orice stat membru. ‘Statele membre au responsabilitatea de a garanta că această libertate este aplicată și să dea dovadă de fermitate față de orice încercări de a submina această libertate fundamentală’, a subliniat Todd.
‘CE nu a primit nici un semn de la Marea Britanie că aceasta intenționează să mențină restricțiile la libertatea de mișcare a muncitorilor din Bulgaria și România după 31 decembrie 2013. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, o astfel de măsură ar încălca Tratatele, iar CE ar deschide o procedură de infringement’, a mai precizat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, Laszlo Andor.
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană le permite țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor din România și Bulgaria pe piața muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a forței de muncă în UE. Perioada de tranziție generală de șapte ani este împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricțiile dacă există perturbări grave pe piața forței de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (așa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).
Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE — Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Spania — le aplică cetățenilor români și bulgari restricții în materie de acces pe piața muncii.