Ce maşini second-hand au căutat românii în 2014

Cele mai căutate mărci auto second hand din România în 2014 au fost Volkswagen (19.1%), Opel (11.1%) şi Ford (9.1%). Kilometrajul mediu al maşinilor second hand căutate a fost de 143.000 de km, iar vârsta medie de 7 ani şi 9 luni, conform unei analize VeziCatFace.ro.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 07:06
Ce maşini second-hand au căutat românii în 2014

Cele mai cautate marci auto sunt Volkswagen, Opel și Ford;

Toyota este modelul cu cea mai mare crestere în cautari in 2014;

Cele mai cautate modele sunt Volkswagen Golf, Opel Astra si Ford Focus;

Dacia Duster este cel mai cautat SUV second hand;

Din cauza bugetului, romanii ajung sa compare mașini din clase premium cu mașini din clase inferioare.

58% dintre cei care au căutat o mașină pe VeziCâtFace în 2014 au ales un model fabricat între 2005 și 2010. Din punctul de vedere al combustibilului ales, aceștia s-au orientat in proporții aproximativ egale între benzină (47%) și motorină (53%).

Interesant este faptul că, raportat la oferta din piață (determinată pe baza unei analize pe un număr de 51.000 de anunțuri auto second hand), procentul mașinilor pe benzină este destul de mic în comparatie cu nivelul cererii. Practic, daca una din două căutari auto second hand (47%) este pentru o mașină pe benzină, în piață doar una din trei mașini (34%) aflate la vânzare este pe benzină.

La capitolul mărci auto, preferințele românilor nu s-au schimbat foarte mult în 2014 față de 2013. Astfel, în top 10 cele mai căutate mărci se regăsesc aceeași producători ca și în anul precedent, cu o singură excepție, Toyota care a luat locul Peugeot. Marca japoneză a avut în 2014 cu 56% mai multe căutări decât în 2013, înregistrând astfel cea mai importantă creștere în termeni relativi dintre toate mărcile din top 10.

7 din 10 cele mai căutate mașini second hand sunt nemţesti

La fel ca și în 2013, și în acest an, Volkswagen Golf a fost cea mai căutată mașină second hand din România. Peste 8% dintre cei care au evaluat o mașină pe VeziCatFace.ro au ales acest model.

Important de menționat pentru mașinile din top este situația BMW-ului Seria 3. Cele mai multe căutări pentru acest model au fost efectuate pentru modelul din anul 2000. În același timp, pentru Volkswagen Golf și Opel Astra, anii preferați au fost 2004 si 2005.

Dacia Duster, cel mai căutat SUV second hand în 2014

La capitolul SUV-uri, Top 10 al celor mai căutate modele este condus de Dacia Duster cu 9.3% din totalul căutărilor. Practic, aproape una din zece căutari de SUV-uri second hand a fost pentru modelul românesc. Pe următoarele locuri s-au clasat: Nissan Qashqai (7%), BMW X3 (6.5%), BMW X5 (5.9%), Volkswagen Tiguan (5.9%), Toyota RAV-4 (5.1%), Volkswagen Touareg (4.5%), Honda CR-V (3.8%), Land Rover Freelander (3.5%) și Subaru Forester (3.2%).

Una din zece comparații de pe VeziCâtFace.ro include un Volkswagen Golf

Volkswagen Golf, Opel Astra și Ford Focus sunt cele mai des comparate mașini din România. În Top 10 mai intră comparații precum Audi A4 vs. BMW Seria 3, Skoda Fabia vs. Seat Ibiza sau Ford Focus vs. Skoda Octavia. Un aspect interesant al acestor comparații îl reprezintă raportul dintre modele în funcție de alegerea primei mașini de la care pornește comparatia.
 
În cazul Volkswagen Golf vs. Opel Astra, 60% din comparații au inceput cu alegerea modelului Opel. Din acest raport rezultă că cei care s-au gândit pentru început la un Opel Astra, au șanse mari de a lua în calcul și un Golf decât invers.

7 din 10 comparații între BMW Seria 3 și Volkswagen Golf au început de la alegerea BMW-ului ca primă mașină. Explicația pentru această situație se poate găsi în bugetul și în anul de fabricație al celor care au făcut comparația.

”Deși foarte mulți își doresc un BMW, puțini își permit un model mai nou, motiv pentru care se orientează fie spre modele mai vechi, cum este cel din 2000, fie spre alte modele dintr-o clasă inferioară, cum este Volkswagen Golf. De altfel, Golf-ul este mașina cel mai des comparată cu BMW Seria 3, înaintea unor mașini precum Audi A4 sau Volkswagen Passat” spune Alexandru Govoreanu, Director de Dezvoltare al VeziCatFace.ro.

Analiza VeziCatFace.ro a fost realizată luând în calcul un număr de peste 200.000 de evaluări și comparații de mașini second hand de pe site-ul propriu.

VeziCatFace.ro este o platformă online de consultanță auto lansată în septembrie 2012. Printre serviciile oferite se număra evaluarea de mașini second hand, calculul costului total pe 5 ani, comparațiile auto și review-urile specializate.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai mare contract de autostradă, cel privind tronsonul de 41 de kilometri din......
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...
Revolut: Micile afaceri românești, în special cele din retail și domeniul medical, încep să renunțe la băncile tradiționale
Revolut: Micile afaceri românești, în special cele din retail și domeniul medical, încep să renunțe la băncile tradiționale
Revolut Business arată într-un studiu că tot mai multe companii se orientează spre fintech-uri, în defavoarea băncilor ...