Ce materiale să alegi pentru mobila ta

24 11. 2022
mobila

Acest articol îți va vorbi despre avantajele palului în realizarea mobilei pentru diverse camere din casă. Cele două materiale pe care le vom aborda sunt palul (plăci aglomerate lipite) și MDF-ul (placă de fibră cu densitate medie).

Mobilă pal

Palul este un material lemnos, realizat mai exact din resturi de lemn tocate și aduse împreună cu ajutorul unor aparate speciale de presat. Lipirea resturilor de lemn se realizează fie prin intermediul cleiului, fie cu diverse tipuri de rășini. De aici vine și numele de ,,pal”, care înseamnă de fapt ,,Plăci Aglomerate Lipite”. După ce resturile sunt împreunate, produsul final se finisează cu ajutorul unui material plastifiat, numit melamină. De aceea, atunci când căutați mobilă realizată din pal, veți găți foarte des denumirea de pal melaminat.

 Pal melaminat

Procesul de realizare al acestor plăci de pal este ușor de făcut și cu un cost mic, motiv pentru care mobila este ieftină. Un alt motiv pentru care să alegi mobilierul realizat din pal este gama bogată de modele, forme și culori pe care le poți alege pentru mobila ta. Dacă țintești spre o mobilă cu colțuri rotunjite, de dimensiuni mari și într-o culoare mai neobișnuită, ca roșu aprins, află că palul melaminat îți poate îndeplini visul. Există o paletă de mii de culori din care poți alege. În plus, piesa de mobilier vine la tine în casă gata finisată, fără să trebuiască să depui un efort în plus.

 Accesorii mobilă

Un alt avantaj al mobilei din pal este multitudinea de accesorii care pot fi adăugate mobilei. Nu este un material pretențios, este simplu, așa că lasă loc accesoriilor extravagante să strălucească. De la balamale cu amortizor, că să nu se trântească ușile dulapurilor sua sertarelor, până la mânere elegante, palul melaminat îndeplinește orice dorință ai avea. Desigur că se pot realiza diferite modele în el, nu este nevoie să rămână simplu dacă visezi la un dormitor luxuriant. Se pot include în placă flori, inimi sau orice alt model pe care ți-l închipuiești.

Util ar fi să te îndrepți către un set de mobilă din pal deja realizat. Acesta te asigură că întreaga mobilă respectă un singur model și așa nu pot apărea neînțelegeri în privința detaliilor de design.

Mobilă MDF

MDF-ul este de fapt tot un soi de pal. Diferența este densitatea conținutului, care în cazul MDF-ului este mai mare. Acest material poate, de asemenea, să fie melaminat. Orice material, dacă este îngrijit corespunzător, rezistă în timp, însă MDF-ul este un material cu adevărat rezistent, tocmai datorită caracteristicei amintite mai sus. În realizarea plăcii, se utilizează atât aburi, cât și temperaturi mici, pentru a asigura protecția termică.

Există mai multe tipuri de plăci de MDF, în funcție de preferințele clientului în materie de design și în funcție de condițiile de mediu în care urmează să ții mobilierul. Plăcii vopsite i se aplică straturi de grund și astfel se poate vopsi într-o multitudine de culori. MDF-ul înfoliat se acoperă cu o folie PVC transparentă, adică un material subțire plastifiat, și este rezistent la căldură. Placa furniruită are scopul de a arăta extravagant și impunător prin aplicarea unui strat subțire de lemn deasupra. Astfel, îi dă aspectul unei mobile masive, mai ales dacă dimensiunile sunt considerabile.

Îngrijirea palului și a MDF-ului constă în condițiile în care este ținut. O astfel de mobilă nu este potrivită pentru o terasă exterioară, deoarece se deteriorează la umezeală. De aceea, este ideală în interiorul casei, unde nu există șansa să se desprindă cantul (marginea mobilei, lipită special pentru a nu se observa conținutul de lemn tocat din interior). Curățenia nu este pretențioasă. Este suficient să ștergi când și când mobilierul atunci când observi că s-a depus praful. Se șterge ușor, fiind un material fin și, de multe ori, lucios. Este suficientă o soluție pentru mobilă, chiar specială pentru lemn, cu care ștergi și restul mobilei din casă.

MDF melaminat

Procedeul de realizare este același ca la pal, numai că MDF-ul melaminat este mai rezistent la șocuri și la schimbări bruște de temperatură. Oferă, de asemenea, protecție împotriva gălăgiei. În plus, este mai rezistent la umiditate, așa că-l poți folosi și pentru mobilierul de terasă. Cu toate acestea, MDF-ul este mai scump decât palul obișnuit, însă și mai calitativ.

Ceea ce contează cu adevărat este să alegi mobilier realizat din materialul care îți este mai convenabil. Palul și MDF-ul sunt mult mai ușor de cărat decât lemnul masiv. În plus, datorită posibilității de a realiza numeroase forme și modele, poți obține cu ușurință aspectul de mobilă masivă și elegantă.