Ce mi-aș dori să știe clienții despre procesul de digitalizare/automatizare

În condițiile în care majoritatea companiilor românești, non corporații, încă lucrează în xls, iar contabilitatea se ține în programe de contabilitate chiar învechite și după principiul „câte bordeie, atâtea obiceie”, cantitatea enormă de informații la care este expus departamentul contabilitate, precum și întreaga firmă, face procesul de digitalizare vital pentru continuarea activității companiei.
Alinda Bănică și Vlad Untu - mie, 23 mart. 2022, 17:13
Ce mi-aș dori să știe clienții despre procesul de digitalizare/automatizare

Prin urmare, împărtășesc, în calitate de analist financiar, ceea ce mi-aș dori să conștientizeze antreprenorii când se simt depășiți de cantitatea de informații și decid că vor să digitalizeze procesele din companiile lor:

  • Procesele și datele trebuie deschise către exterior

Un exemplu la îndemână, pentru companiile B2C, sunt afișarea stocurilor magazinelor online pe site-ul companiei și către terțe părți. Către EMAG de exemplu. Sau un alt exemplu: firmă de rafturi industriale – crearea unor sisteme de configurare automată direct de pe site-ul companiei (self service) sau aplicații chiar restricționate cu user și parolă (pentru B2B) și sisteme de comenzi online, pentru a scuti personalul de ofertare.

  • Antreprenorii trebuie să fie pregătiți pentru digitalizare

Ei trebuie să aibă sisteme informatice care să le permită acest lucru și să conștientizeze faptul că datele trebuie să fie corecte și uniforme astfel încât să se poată implementa orice digitalizare. Dacă nu le au, atunci trebuie lucrat la uniformizarea/ maparea datelor.

  • De unde au apărut aceste costuri?

Antreprenorii trebuie să înțeleagă de unde rezultă costurile și faptul că aceeași lucrare poate fi făcută în zone diferite de cost. De exemplu, dacă nu gândim integrat și dorim să digitalizăm o grămadă de excepții pe care compania le face în diverse procese, atunci, firește, costurile vor fi mult mai mari.

  • Implicarea unui personal specializat

Integrările între sisteme sunt dificile și este nevoie de implicarea unui personal cu o structură destul de analitică pentru a finaliza implementarea în orizontul de timp stabilit la semnarea contractului.

  • Costuri – venituri – cheltuieli

Să creeze conceptul de centre de cost și de buget de venituri și cheltuieli orientat pe centre de cost. Cum îți poți da seama dacă o linie de business a ta este profitabilă sau nu, dacă nu i se pot aloca cheltuielile aferente?

  • Contabilitatea nu trebuie privită diferit sau minimizată

Aici contabilii ne vor iubi: contabilitatea nu trebuie privită diferit sau minimizată. Nimic din sfera companiei nu este în afara contabilității. Contabilitatea trebuie integrată în gândirea antreprenorilor. Ea este o interfață cu statul, dar, ținută corect și la timp, oferă management-ului unelte și date esențiale în menținerea sănătății companiei.

Toate cele de mai sus sunt menționate din dorința de a crește gradul de conștientizare asupra procesului de digitalizare și nu din dorința de a speria. La sfârșitul unui astfel de proces, rezultatele sunt atât de satisfăcătoare încât merită investiția și efortul de timp.

Articol scris în colaborare cu Vlad Untu, Owner al OneSoftware

Bio

Alinda Bănică este antreprenor cu o experiență de 20 de ani în domeniul asigurărilor și financiar. A înființat propria companie, Alinda Bănică Business Consultancy, în urmă cu 15 ani, un „advisory boutique” ce oferă consultanță de business companiilor românești, cu diverse structuri de acționariat, obținând pentru companiile românești finanțări ce se ridică la 170 de milioane de euro.

Este și un partener al agriculturii românești, cu know how și experiență în această industrie. De-a lungul timpului, a promovat acest sector la o serie de conferințe și evenimente internaționale de profil. Printre reușitele-cheie în această zonă: 

  • A organizat primul seminar din România de Commodities Hedging împreună cu INTLFcStone membră a Chicago Market Exchange Group – în 2009.
  • A coordonat prima finanțare bancară cu garanție teren agricol din România. O tranzacție de EUR 10 Mio în 2010.
  • A conceput și finanțat prima tranzacție de tipul sale and lease back pe teren agricol din România, în 2012, cu un fond de investiții german.
  • A fost invitată ca speaker pentru România la conferințele internaționale de la Instanbul „Fats & Oils/ Feeds & Grains” în 2012 și 2013. 
  • În 2015 a fost invitată ca speaker în cadrul conferinței de Agricultură Ecologică care a avut loc la Hotel Intercontinental, cu tema New Challenges în Agri Business Insurance.

Vlad Untu este fondatorul și CEO-ul ONE Software, companie românească înființată în 2004, specializată în dezvoltarea de soluții software personalizate pentru business-uri din diverse arii de activitate. Timp de 18 ani, ONE Software a colaborat cu peste 100 de clienți la nivel local și a dezvoltat o gamă de aplicații croite fix pe nevoile companiilor și antreprenorilor. 

Printre cele mai importante proiecte realizate de ONE Software se numără digitalizarea proceselor de investiții la nivelul Ministerului Dezvoltării, dezvoltarea soluțiilor de document management pentru Autoritatea Aeronautică, Monetăria Statului, Compania de Apă Ilfov, Compania de Apă Oradea, Aeroportul Oradea, Polisano Pharmaceuticals.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...