Ce minerale rare se află în România și vor fi exploatate

Dintre cele 34 de minerale rare identificate pe plan european, multe se află pe teritoriul României, potrivit unui răspuns al Ministerului Economiei transmis HotNews.
Economica.net - mie, 26 mart. 2025, 12:41
Ce minerale rare se află în România și vor fi exploatate

Pentru România devine o oportunitate redeschiderea unor mine și exploatarea materiilor prime critice.

Din 34 de tipuri de materii prime critice identificate de către Critical Raw Materials Act (Actul european privind materiile prime critice), în România se găsesc:

resurse nemetalifere: grafit și nisipuri cuarțoase, minerale de bor, fosforite;
resurse metalifere: cupru, magneziu, bismut, galiu, germaniu și telur, stibiu, titan, wolfram și pământuri rare

„Toate sunt importante și la fel de valoroase și nu pot fi departajate”, susține Ministerul Economiei. Aceste minerale pot fi utilizate în mai multe domenii: aerospațial, aeronautică, electronică, echipamente medicale, baterii solare, laptop-uri, tehnologiei semiconductorilor, telefonie mobilă, G.P.S., internet, fibrei optice, automatică și electronică, industriei siderurgice, metalurgice și preparării minereurilor prin tehnologii curate, în industria aliajelor, materialelor refractare și polimerilor.

Ministerul Economiei susține că a creat cadrul legal pentru redeschiderea minelor și exploatarea metalelor rare prin Ordonanța de urgență 77/2024 privind reglementarea redeschiderii exploatărilor miniere neenergetice.

Închiderea exploatărilor miniere de metale rare au fost dispuse din rațiuni economice, acestea nu au mai fost rentabile, la momentul respectiv, din cauza costurilor mari de extracție, mai ales celor din subteran, susține Ministerul Economiei.

Minerale rare sunt și urmează să fie exploatate în România

Statul român exploatează prin compania Cuprumin S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, zăcământul de cupru de la Roșia Poieni, județul Alba. Mai există o licență de exploatare în vigoare pentru zăcământul de cupru de la Moldova Nouă (CS), deținută de Societatea Cupru Mold SA.

Mai există un proiect pentru extragerea cuprului, care tocmai a fost declarat strategic de către Comisia Europeană, desfășurat de compania canadiană Euro Sun Mining, proprietara proiectului aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa.

Grafit la Baia de Fier, Gorj

Dependența totală a UE de importuri din acest moment poate asigura potențialilor investitori o cotă de piață foarte importantă ulterior redeschiderii exploatării grafitului din zăcământul de la Baia de Fier, județul Gorj (cuprinzând mina Cătălinu și cariera Ungurelaşu), precizează Ministerul Economiei.

Potrivit ministerului, România deține cel mai mare sit de grafit din Europa, în perimetrul minier Baia de Fier. Acesta urmează să fie exploatat de către Salrom, companie de stat, proiectul fiind declarat strategic de către Comisia Europeană.

Grafitul este o materie primă pentru tehnologiile avansate din industriile auto (baterii pentru vehicule electrice), electronică (producerea grafenei) și constructoare de mașini.

Magneziul de la Budureasca, Bihor

România deține și o rezervă considerabilă de magneziu, omologată geologic, în perimetrul minier Budureasa din județul Bihor. Și pentru extracția magneziului există un proiect declarat strategic, care urmează să fie pus în aplicare de Verde Magnesium SRL, o companie în spatele căreia se află societatea americană de investiţii Amerocap. Este singurul proiect de extragere a magneziului declarat strategic în UE.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru exploatarea magneziului există un interes foarte mare la nivel mondial. Este un metal folosit pentru producerea aliajelor ușoare, în industria auto, aerospațială și de apărare. În cazul magneziului, Uniunea Europeană este dependentă aproape în totalitate de importuri.

Alte categorii de materii prime critice existente la nivel național sunt pământurile rare și titanul, prezente în perimetrele miniere Jolotca și Lăzarea din județul Harghita, Valea Leucii, în județele Bihor, Arad și Alba.

Există două licențe de explorare în vigoare în perimetrele de explorare Valea Leucii, Valea Vacii pentru minereuri rare și disperse și Dealul Pițigușului Budureasa pentru minereuri polimetalice (inclusiv brucit), deținute de companii private. De-a lungul timpului, au mai fost acordate licențe de explorare și pentru perimetrele Jolotca și Lăzarea, județul Harghita, a precizat Ministerul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a închis în scădere ședința de trazacționare de marți
Bursa de la București a închis în scădere ședința de trazacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de marţi iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 82,89 de milioane de lei (16,30 de milioane de euro), relatează Agerpres....
Uniunea Europeană și-a revizuit acordul de asociere cu Israel, din cauza situației umanitare catastrofale din Gaza
Uniunea Europeană și-a revizuit acordul de asociere cu Israel, din cauza situației umanitare catastrofale din Gaza
Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Kaja Kallas, a anunţat marţi seară revizuirea Acordului de asociere între UE şi ...
Miniștrii de externe ai UE au ajuns la un acord cu privire la ridicarea sancțiunilor economice impuse Siriei
Miniștrii de externe ai UE au ajuns la un acord cu privire la ridicarea sancțiunilor economice impuse Siriei
Miniştrii de externe din UE au ajuns marţi la un acord pentru ridicarea sancţiunilor economice împotriva Siriei, a anunţat ...
Londra își suspendă negocierile pentru semnarea unui tratat de liber schimb cu Israelul și o convoacă pe ambasadoarea Tzipi Hotovely
Londra își suspendă negocierile pentru semnarea unui tratat de liber schimb cu Israelul și o convoacă pe ambasadoarea ...
Regatul Unit a anunţat marţi că îşi suspendă negocierile pentru un acord de liber schimb cu Israelul şi o convoacă ...