Dacia are planuri mari. De la un coupe sport cu două locuri, un mini, un nou „papuc” şi variante noi pentru Duster şi poate o nouă Solenza, francezii vor să dezvolte brandul Dacia la un alt nivel. Iată mai jos ce modele pregăteşte Dacia:
Imagini generate pe calculator: L’Argus
Dacia va propune o maşină de clasă mini, care va avea un preţ de pornire de 5.000 de euro, cel mai mic de pe piaţă, după cum spune presa franceză. Dacia Towny ar urma să fie comercializată din 2014.
Dacia Towny va avea o lungime de doar 3,70 metri şi va concura cu Volkswagen Up, Skoda Citigo şi Seat Mii şi chiar Renault Twingo, conform L’Argus.
Towny va avea doar motor pe benzină, o strategie adoptată deja de Volkswagen pentru modelele sale de clasă mini. Cel mai probabil, Dacia Towny va beneficia de motorizarea care se va regăsi pe viitorul Clio IV: propulsorul de 900 cmc, care poate dezvolta 60,75 şi 90 de cai putere, după cum spune presa franceză.
Sursă foto şi text: Caradisiac (imaginea a fost generată pe calculator)
Dacă informaţiile din presa franceză se confirmă, noua Solenza va fi cea mai lungă Dacia din istorie – 4,80 metri.
Cu noua Solenza, Dacia vrea să implementeze o imagine mai modernă mărcii, să „scape” de imaginea low-cost şi să demonstreze că poate construi şi maşini mai „pretenţioase”. Startul va fi dat de monovolumul Lodgy care va dispune de echipamente moderne care nu au mai existat niciodată în dotările unui model Dacia, scrie Caradisiac. Francezii spun că Solenza va fi lansată în 2015, când este anunţată şi mini-Dacia.
Solenza va avea 4,80 metri lungime, motorizări de până la 150 cai putere şi un preţ cam mare pentru un model Dacia – 13.000 euro. Noua berlină va avea la bază platforma lui Clio 2 şi va beneficia de multe echipamente de la Renault Fluence.
Dacia Solenza ar putea dispune de accesorii multimedia, scaune încălzite, climatizare automată şi sistem de navigaţie.
Modelul Solenza a fost produs din 2003 până în 2005. Producţia acestui model a ajuns la 80.000 de maşini. Solenza era bazată pe Dacia SuperNova, dar avea un design mai modern care a trasat ulterior noua identitate a mărcii Dacia. Solenza ar fi trebuit să ajungă un succes, fiind bine primită pe piaţă, iar cifrele de export nu au arătat deloc rău. Dacia a decis oprirea producţiei în vara anului 2005, strategia companiei fiind concentrată pe modelul Logan.
Cum văd francezii noua Dacia Solenza
Duster a devenit nava amiral pentru Dacia. SUV-ul românesc a fost cel mai bine vândut model la nivel global pentru constructorul român. Totuşi, Dusterul are nevoie de un facelift după 3 ani. La Salonul Auto de la Geneva, publicul a aşteptat un facelift, dar francezii a dezamăgit prezentând o ediţie limitată a varantei actuale. Încă nu este cunoscută data când va fi prezentat facelift-ul. Nici pentru Duster 2 nu există informaţii oficiale privind data apariţiei. Publicaţia germană Autobild a speculat că noul Duster ar putea fi lansat în 2014.
Dacia ar putea scoate un model sport- coupe cu două locuri. Cel puţin aşa spune Thierry Sybord, director de operaţiuni Dacia în Marea Britanie.
Dacia Sport-Coupe ar putea deveni realitate în viitorul apropiat. Este exact maşina de care avem nevoie pentru o extindere a gamei de modele Dacia în Marea Britanie”, a declarat pentru Autoexpress Thierry Sybord, director de operaţiuni Dacia în Marea Britanie.
Maşina va fi construită pe platforma Logan şi ar folosi acelaşi concept pe care japonezii de la Mazda l-au folosit la celebrul model MX-5, dar va fi mai ieftină. Nu au fost comunicate date privind preţul la care va fi comercializat modelul sport Dacia.
Dacia a mai construit modele cu două uşi, dar niciodată o maşină cu două locuri. În 1981 a fost lansată Dacia 1310 Sport, mai târziu fiind lansată pe piaţă Dacia 1410 Sport cu două portiere mărite, cu un motor de 1,4 litri de 65 de cai putere.
Dacia 1310 Sport
Dacia 1410 Sport
Dacia a mai făcut un experiment cuu un sport coupe cu faruri escamotabile. Prototipul MD87 a fost realizat in anul 1987. Avea motorul dispus central, iar în prima varianta avea faruri simple. Ulterior, conceptul a fost dotat cu faruri escamotabile.
Renault pregăteşte relansarea modelului Alpine în colaborare cu englezii de la Caterham. Dar platforma Alpine ar fi prea scumpă pentru un model din gama Dacia. Modelele Alpine echipate cu motoare Renault au fost construite din 1955 până în 1995 şi au obţinut numeroase trofee în competiţiile auto.
Sursa foto: automobileromâneşti.ro
După ce Logan Pick-up, Logan MCV şi Logan VAN au fost scoase din fabricaţie la sfârşitul lui 2012, iar MCV-ul şi Van-ul au fost înlocuite cu Dokker şi Dokker Stepway, a mai rămas un gol: Varianta Pick-up.
Dacia „papuc” a fost unul dintre cele mai bine vândute modele ale constructorului român.
O variantă Duster Pick-up ar fi probabil cea mai scumpă, dar şi cea mai mare costisitoare pntru Dacia. Un nou Logan Pick-up ar fi o urmare firească la vechiul pick-up şi ar însemna că acesta va fi construit la Mioveni. În schimb, un Dokker Pick-up ar fi cea mai bună alegere pentru o utilitară de acest gen, iar asta ar însemna că viitorul pick-up va fi construit la uzina de la Tanger, Maroc. Rămâne de văzut care va fi alegerea francezilor pentru noul pick-up Dacia.
Mai jos vă prezentăm câteva imagini generate pe calculator cu posibile variante ale modelelor Dacia Pick-Up
Imagine generată pe calculator. Sursă: www.theophiluschin.com
Imagine generată pe calculator. Sursa: Caradisiac
Cum văd francezii de la Caradisiac Dacia Duster Pick-Up
2 variante de caroserie: 5 uşi şi 2 uşi
Lungime: 4,55 m, carlinga alungită
Lansare: 2014
Motorizări:
1.6 16V Bioethanol de 105 cai putere
Benzină 1.6 16V, 105 cai putere
Diesel 1.5 dCi de 90 cai putere şi 1.5 dCi de 110 cai putere
Tracţiune integrală
Sistem multimedia Media Nav
Preţ estimativ: de la 11.000 euro
Imagine generată pe calculator. Sursă: AutoBilld, credit foto Larson