Toate economiile europene au recuperat puternic în trimestrul al treilea ce au pierdut în al doilea din cauza perturbării activităților comerciale și de producție provocate de regulile anti-COVID impuse de state.
De exemplu,zona euro a suferit o scădere de 11,8% în trimestrul al doilea și a avut o revenire puternică în trimestrul al treilea, de 12,6%. Toate statele au înregistrat recorduri de creșteri trimestriale anul acesta, statistica fiind influențată, de fapt, de închiderea activităților cu un trimestru înainte.
România a avut o scădere de 12,2% a PIB în trimestrul al doilea (T2) și o creștere de 5,6% în trimestrul al treilea (T3).
“Creșterea de 5,6% este cea mai mare din ultimii 20 de ani trimestrial. (…) românii au reușit o performanță foarte bună într-o perioadă foarte, foarte dificilă. Într-o perioadă de criză, repet, evităm recesiunea tehnică, cea mai mare creștere trimestrială din ultimii 20 de ani, o performanță mult mai bună decât țări cu prestigiu, cu economii mult mai bune pe primele trei trimestre”, a spus Florin Cîțu.
Însă ce n-a spus e că revenirea economică a României pălește prin comparație cu cele ale altor economii din UE. În fapt, este una dintre cele mai mici. Venită după o scădere mai accentuată decât în multe state în trimestrul al doilea.
Economia fanion a Uniunii, Germania, a avut o scădere de 9,8% în T2 și o creștere de 8,2% în T3.
Franța, deși a scăzut mai mult decât România în T2, cu 13,7%, revenirea a fost foarte puternică. Franța a făcut un “V” adevărat de la un trimestru la altul și a crescut în T3 cu 18,2%.
Italia, care a avut probleme de mortalitate foarte ridicate în primăvară și lockdown total, a scăzut în T2 cu 13%, însă odată cu reluarea activității a creat un plus de 16,1%.
Alte exemple din zonă. Polonia a scăzut cu doar 8,9% în T2 și a urcat cu 7,7% în T3. A depășit la dinamică Cehia, care a scăzut cu 8,7%, dar a urcat apoi cu 6,2%.
Ungaria a fost lovită mai rău decât România în al doilea trimestru și a pierdut 14,6%, dar revenirea a fost solidă, de 11,3%.
Și în acest moment istoric, tot cu Bulgaria ne comparăm. Bulgarii au printre cele mai mici reveniri din Uniune, chiar sub a noastră, cu un plus de 4,3% în T3, dar au suferit ceva mai puțin în T2, marcând o pierdere de doar 10%.
Dar am stat mult peste “apocalipsă”
Ministrul s-a plâns că România n-a fost creditată că se menține în trendul european. Și a spus că a dat peste cap estimările, lucru care s-a dovedit a fi corect.
“Un alt lucru pe care trebuie să îl menționăm este că la începutul anului se spunea că România o să aibă o scădere de -9, vă aduceți aminte acele scenarii apocaliptice (…) Cam toată lumea se îndreaptă spre scenariile pe care le-am prezentat încă din aprilie, o scădere de 4 puncte procentuale.”, a spus ministrul Florin Cîțu.
T2 vs. T3
Germania -9,8 / +8,2
România -12,2 / +5,6
Franța -13,7 / +18,2
Polonia -8,9 / +7,7
Bulgaria -10,1 / +4,3
Zona euro -11,8 / +12,6
Spania -17,8 / +16,7
Italia -13 / +16,1
Cehia -8,7 / +6,2
Ungaria -14,6 / +11,3