Pentru ca nouă agenţie să fie creată şi să poată interveni la frontiera unui stat membru supus unei presiuni migratorii ‘disproporţionate’, cum este cazul Greciei, este nevoie ca Parlamentul European să aprobe acest proiect în sesiune plenară în luna iulie.
Construită pe bazele agenţiei europene de protecţie a frontierelor Frontex, noua entitate va avea competenţe extinse şi va dispune de personal permanent de o mie de membri, la orizontul lui 2020. Statele membre vor trebui să pună la dispoziţia noii agenţii cel puţin 1.500 de gărzi de frontieră, personal ce poate fi mobilizat rapid.
Acordul provizoriu la care au ajuns marţi statele membre şi Parlamentul European ‘arată că Europa este capabilă să acţioneze rapid şi decisiv pentru a face faţă provocărilor comune’, a afirmat preşedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat.
Calea este de acum deschisă pentru ca acest corp de gărzi de frontieră, propus la jumătatea lunii decembrie de Bruxelles, să fie ‘operaţional începând din această vară’, a estimat Comisia Europeană.
‘Nu este un remediu miraculos care să rezolve criza migranţilor’, a declarat negociatorul-şef pentru Parlament, Artis Pabriks (PPE, conservator), ‘însă este un prim pas vital’.
Negociatorii au menţionat unul dintre punctele cele mai sensibile ale propunerii Comisiei, care prevede ‘dreptul de intervenţie’ al gărzilor de frontieră într-o ţară supusă unei presiuni foarte mari.
‘Dacă un stat membru se opune unei decizii a Consiliului UE de a oferi asistenţă, alte state europene pot reintroduce controale temporare la frontierele interne’, a precizat Parlamentul European într-un comunicat separat.