Reprezentanţii celor 27 de state membre UE nu au reuşit să ajungă la cele 255 de voturi necesare pentru a aproba Directiva.
Decizia privind valorile de emisii pentru sursele de combustibil cu grad ridicat de poluare, precum nisipurile bituminoase și cărbunele lichefiat, va fi luată de miniștrii de mediu ai guvernelor, la vară.
”Procesul din spatele ușilor închise pentru punerea în aplicare a legislației a permis grupurilor de interese, în special statelor și companiilor petroliere cu investiții majore în sectorul nisipurilor bituminoase, să întârzie implementarea legislației. A venit momentul ca fiecare țară UE să decidă: vrea sau nu energie mai curată pentru transport în viitor?”, a declarat Nusa Urbancic, Program Manager în cadrul Federației Transport & Environment de la Bruxelles.
Directiva UE pentru Calitatea Carburanților impune pentru prima oară furnizorilor de combustibil destinat transporturilor să reducă emisiile de CO2 asociate procesului de producție cu 6%, până în 2020.
Producătorii ce obțin prin tehnici intensive anumiți combustibili, precum nisipurile bituminoase, carbunele lichefiat sau țițeiul care implică arderea unor cantități mari de gaze în timpul extracției, vor fi obligați să găsească metode mai curate de producție. În caz contrar, produsele lor riscă să fie excluse de pe piața Uniunii Europene.
Canadienii sunt încântaţi de rezultat, întrucât această directivă ar urma să clasifice nisipurile bituminoase, găsite în special în Canada, drept mai dăunătoare mediului decât alţi combustibili.
Guvernul canadian şi industria petrolieră au făcut un lobby puternic împotriva propunerii Uniunii Europene.
În prezent, cele mai multe exporturi de ulei de huilă ale Canadei merg către SUA, iar combustibilii fără bitum ajung în Europa. Canada este îngrijorată că această Directivă va dănua reputaţiei industriei uleiului de gudron.
Săptămâna trecută, opt laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, printre care şi arhiepiscopul Desmond Tutu, au trimis o scrisoare deschisă către mai mulţi şefi de stat din Uniunea Europeană, în care le solicitau să susţină, prin votul ţării, Directiva UE, specificând că implementarea acestei directive este esenţială pentru reducerea emisiilor şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice.
CITEŞTE SCRISOAREA DESCHISĂ A CELOR OPT LAUREAŢI NOBEL CĂTRE PREŞEDINTELE BĂSESCU, AICI: Opt laureaţi ai Premiului Nobel i-au scris lui Băsescu. Vezi scrisoarea şi ce îi cer
CITEŞTE REACŢIA COTROCENIULUI LA SCRISOARE, AICI: Traian Băsescu nu le-a răspuns laureaţilor Nobel