Ce nu știu șoferii despre reparația pe RCA. Pandele, COTAR: Asigurătorii oferă service-ului comision dublu dacă pune piese „after market”
Mai precis, detaliază Pandele, comisionul de manipulare încasat de service este dublu sau chiar triplu, dacă se utilizează piese din „after market”, mai ieftine, dar de cele mai multe ori de o calitate mai proastă decât cele originale.
” Legal, în culpă sunt service-urile care acceptă să facă așa ceva, însă cel puțin moral este în primul rând vina firmelor de asigurare. Din dorința de a plăti cât mai puțin pentru reparații pun în pericol siguranța șoferilor. Service-urile mai mici, mai ales cele care sunt ținute de un contract cu asigurătorul în ceea ce privește costul orei de manoperă, nu au ce face și acceptă să folosească piese mai proaste pentru un comision mai bun, pentru a putea supraviețui. Cel mai grav este că păgubitul nu știe ce i se întâmplă”, a spus Florin Pandele, pentru ECONOMICA.NET.
ECONOMICA.NET a scris, în exclusivitate, despre faptul că Protecția Consumatorului desfășoară o amplă acțiune de control la unitățile service, însă, din informațiile noastre, verificarea tipului de piese folosite la reparațiile RCA nu a fost printre obiective.
” Ne bucurăm că autoritățile verifică calitatea reparațiilor și alte documente specifice ANPC, RAR etc. Însă în egală măsură atât ANPC cât și RAR trebuie să verifice și unele societăți de asigurări care prin contracte semnate cu service-urile auto oferă un comision dublu service-ului dacă primește piese made în Taiwan și China. Service-ul, în disperare de cauză, având și o oră de manoperă care nu poate acoperi cheltuielie, accpetă.”, a mai transmis vicepreședintele COTAR.
Piesele achiziționate de pe așa numita piață „after market” sunt, de obicei, piese care ori nu au fost acceptate de către marii producători auto pentru că nu îndeplineau toate normele de calitate ori au rămas în stocurile marilor producători de componente, care nemaiputând să le furnizeze producătorilor auto le scot la vânzare la un preț mai mic pe „after market”. Aceste componente nu sunt branduite cu marca producătorului auto și au prețuri semnificativ mai mici decât piesele originale, chiar dacă pot fi făcute în aceeași fabrică.
Amintim că anual, în România se înregistrează între 300.000 și 350.000 de dosare de daună pe RCA, adică tot atâtea mașini ajung să fie reparate în baza acestei polițe.