Purtătorul de cuvânt a făcut aceste declaraţii după ce un portal media european a dat publicităţii miercuri informaţia că executivul european a solicitat SUA ridicarea vizelor pentru cetăţenii din cele cinci state UE care nu sunt încă incluse în programul Visa Waiver.
‘Am fost mereu foarte clari asupra faptului că Comisia ataşează o importanţă uriaşă principiului reciprocităţii şi solidarităţii, aşa că depunem şi vom continua să depunem eforturi pentru acest lucru. De asemenea, vom fi în legătură cu partenerii noştri din afara UE şi vom încerca să abordăm problema cât mai eficient vom putea’, a declarat Michele Cercone, întrebat dacă CE a solicitat SUA o schimbare în regimul vizelor pentru statele care nu beneficiază încă de reciprocitate.
‘Dacă mă întrebaţi dacă Comisia va face ceva automat sau imediat, atunci răspunsul este nu. Probabil ştiţi că mecanismul cel nou care a intrat în vigoare prevede că statele membre care nu se bucură de reciprocitatea vizelor pot adresa o cerere Comisiei. Dacă se va întâmpla acest lucru vom evalua cererea, dar permiteţi-mi să fiu clar asupra faptului că nu există o relaţie automată între o cerere de la un alt stat membru şi acţiunea Comisiei’, a adăugat el.
Potrivit acestuia, ‘CE va analiza cu atenţie orice cerere şi apoi va trebui să decidă dacă pasul următor poate include o asemenea soluţie’, a spus Cercone, referindu-se la o eventuală solicitare concretă către SUA privind ridicarea vizelor. ‘În acest moment, nu există nicio intenţie a Comisiei de a face acest lucru’, a precizat el.
‘În conformitate cu prevederile noului regulament, statele membre trebuie să-şi trimită notificările privind situaţia referitoare la reciprocitatea vizelor până la 9 februarie 2014 şi CE va publica apoi informaţii despre aceste notificări în Jurnalul oficial al UE’, a mai spus purtătorul de cuvânt. Practic, CE nu a solicitat statelor membre să trimită notificări privind situaţia vizelor în relaţia cu ţările terţe care beneficiază de regim de reciprocitate, ci acestea erau obligate să facă acest lucru în termen de o lună de la adoptarea noului mecanism votat de Parlamentul European, care a intrat în vigoare la 9 ianuarie.
Potrivit sursei citate, CE dispune de o perioadă de până la doi ani în care să analizeze eventualele cereri din partea statelor membre, după care poate propune sau nu instituirea obligativităţii vizelor pentru anumite categorii de persoane din acele ţări terţe care practică un regim discriminatoriu faţă de anumite ţări UE, precum România sau Bulgaria. Această obligativitate a vizelor ar urma să se introducă pe perioadă de şase luni, urmând ca după aceea măsura să fie reevaluată