Ce obiecții are Comisia Europeană la planul de restructurare al CE Oltenia
Directorul Complexului Energetiv Oltenia, Daniel Burlan, a vobit despre observațiile Comisiei Europene privind planul de restrcturare sl companiei. Una dintre ele, așa cum am arătat în trecut, ține de indecizia Fondului Proprietatea, acționar al companiei, referitoare la acest plan.
Burlan a arătat, la o conferință organizată de Energynomics, că CE a manifestat nişte îngrijorări şi a început investigarea privind unele aspecte ale planului, observaţii structurate pe patru capitole.
„Aici vorbim de caracterul adecvat al ajutorului de stat, unde CE spune că „mai aveţi acţionari, poate pot contribui şi ei; vedem de ce nu contribuie”, să justificăm de ce contribuţia proprie este de 42 şi ceva la sută şi nu este de 50 la sută, restabilirea viabilităţii la sfârşitul perioadei de implementare a planului – am arătat că la sfârşitul planului societatea va avea profit şi nu mai are nevoie de intervenţia statului, iar, în ceea ce priveşte măsurile compensatorii, încercăm să atragem şi alţi investitori în aceste proiecte noi”, a precizat Burlan.
Șeful CEO şi-a exprimat speranţa că, în urma analizei şi a răspunsurilor trimise de statul român, CE îşi va da aprobarea.
„Încă o dată subliniez că România are nevoie de un plan de eliminare a cărbunelui, de phase-out a cărbunelui, aşa cum au toate celelalte ţări şi avem nevoie de finanţări, de rezerve de capacitate, de capacităţi strategice, chiar şi SIEG, deci trebuie păstrate strategie pentru România aceste capacităţi”, a conchis Burlan.
Despre indecizia FP am scris aici:
„Centrale pe gaz vor însemna 1.325 MW, din care 850 de MW la Işalniţa şi 475 MW la Turceni, avem studii de fezabilitate şi fişe tehnice depuse la Ministerul Energiei în vederea accesării Fondului de Modernizare şi s-au cerut în studiile de fezabilitate, cât şi în cerinţa proiectului de studii a acestor capacităţi să fie pregătite să introducă cel puţin 30% hidrogen. Parcurile fotovoltaice vor fi în 8 perimetre, în total 735 MW, iar microhidrocentrala, de 10 MW, la Turceni”, a continuat şeful CE Oltenia.
Pe măsură ce vor fi puse în funcţiune aceste capacităţi noi, se vor închide cele pe cărbune, deci din 3.570 MW vor rămâne în 2025 1.450 MW pe cărbune.