Ultima ofertă pe care Alpiq o înaintase reprezentanţilor Hidroelectrica prevedea un preţ de 140 de lei/MWh pentru energia deja consumată în prima jumătate a acestui an, 180 de lei pentru trimestrul 3 şi 185 de lei pentru trimestrul 4, potrivit unui document ajuns în posesia ECONOMICA.NET. Din 2013 şi până în 2018, preţul ar urma să fie calculat printr-o formulă care să adune 185 de lei la raportul dintre preţul mediu PZU(preţul zilei următoare de pe bursă) din trimestrul 4 2012 şi preţul mediu PZU din trimestrul 1 2013. Oferta nu este acceptabilă pentru Hidroelectrica, au spus surse apropiate negocierilor.
Hidroelectrica a denunţat, azi, cele două contracte pe care le avea cu Alpiq
Ultima ofertă înaintată de Energy Holding prevede două variante de preţ, ambele pentru perioada 2013-2017. EH nu vrea să niciun leu în plus în acest an. O primă variantă este de 178 de lei/MWh cu plata anticipată la începutul fiecărei luni contractuale iar a doua variantă este de 185 de lei/MWh cu plata la sfârşitul fiecărei luni, “la un termen agreat în comun”.
Energy Holding mai oferă o diminuare cu 10% a cantităţilor totale contractate, o scădere cu doi ani a duratei contractelor – de la 2019 la 2017 şi “posibilitatea unei reduceri de 10% a cantităţilor orare contractate în condiţii de hidraulicitate redusă”.
Nici oferta EH nu este considerată acceptabilă pentru că prevede preţuri prea mici în contract şi o durată a înţelegerii prea mare.
Alpiq şi EH erau, până în prezent, cei mai mari „băieţi deştepţi” după cantiţile de energie contractate de la Hidroelectrica. Primul avea o cantitate anuală de 2,9 TWh iar al doilea de 2,5 TWh. Ambele firme plăteau acelaşi preţ de 130 de lei/MWh.