„Comisia Europeană a estimat, la începutul anului 2018, un preţ de 8 euro pe certificatul de emisii, estimare pe baza căreia noi ne-am construit bugetul. Acest preţ a ajuns la 22 de euro. Diferenţa reprezintă o pierdere financiară imensă, care depăşeşte rezultatul operaţional pozitiv, iar, per total, ieşim pe minus”, a spus oficialul CE Oltenia, fără a oferi vreo cifră.
Pentru anul viitor, compania are în vedere internalizarea costului cu emisiile de carbon în preţul de producţie a energiei.
Întrebat dacă acest lucru va însemna o scumpire a electricităţii, Boza a precizat: „Aportul nostru în producţia naţională este de 20%. Furnizorii îşi vor face un coş cu energia luată şi de la ceilalţi producători, astfel că efectul va fi diluat şi, în final, nu va duce la o scumpire a energiei”.
În ceea ce priveşte contribuţia de 2% din cifra de afaceri pe care compania este nevoită să o plătească la Autoritatea de Reglementare, în baza OUG 114/2018, Boza a precizat că lucru va însemna în jur de 60 de milioane de lei pentru CE Oltenia.
El a mai fost întrebat dacă există riscul ca această contribuţie să ducă la falimentul companiei, aşa cum estimează unii analişti din piaţa energiei. „Am introdus această contribuţie în buget şi nu ne va afecta semnificativ. Nici vorbă de faliment. Spre comparaţie, costul cu certificatele de emisii este de circa 1,3 miliarde de lei pe an”, a afirmat şeful producătorului de energie.
CE Oltenia se confruntă în aceste zile cu o grevă a minerilor care a dus la sistarea activităţii în toate carierele de lignit, însă conducerea societăţii susţine că stocurile sunt suficiente pentru o săptămână.
La rândul său, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu liderii sindicali aflaţi în grevă, că acţiunea este ilegală în acest moment, iar angajaţii companiei vor primi vouchere de vacanţă de la 1 mai dacă urmează paşii legali.