CE Oltenia are un acord de principiu cu Alro Slatina pentru vânzarea de energie electrică pe termen lung – surse

Complexul Energetic Oltenia și producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din țară, au semnat un memorandum de înțelegere pentru un viitor contract bilateral de vânzare/cumpărare de energie electrică pe termen lung, potrivit unor surse din piața de energie.
Mihai Nicuţ - mar, 16 mart. 2021, 22:10
CE Oltenia are un acord de principiu cu Alro Slatina pentru vânzarea de energie electrică pe termen lung – surse

CE Oltenia și Alro au căzut de acord, de principiu, asupra unui contract bilateral pe termen lung (PPA) de vânzare/cumpărare de energie electrică în viitor, potrivit surselor noastre. Ar fi vorba doar despre un acord de principiu, fără termene certe de livrarem cantități, sau formulă de preț, momentan.

Energia electrică ce va face obiectul acestui contract este cea care va fi obținută de CE Oltenia în viitoarele grupuri pe gaze care vor înlocui grupurile pe cărbune ce vor fi închise ca urmare a programului de restructurare a producătorului de energie.

Deci potențialele livrări, dacă vor fi și făcute (deocamdată este doar un memorandum, nu un contract) vor începe din anul 2026, an în care, potrivit planului, ar urma să intre în funcțiune primele grupuri pe gaze.

Intenția CE Oltenia de a încheia contracte de tip PPA a fost comunicată și Comisiei Europene, parte a planului de restructurare și decarbonare al companiei, de care depinde viitorul companiei. CE a anunțat că investighează amănunțit planul, dar că, deși a primit aceste informații despre posibilitatea încheierii unor astfel de contracte, nu există garanția unor venituri certe din ele.

Citește și:

Nou record pentru certificatul de carbon: 43 de euro

Iată ce a spus Comisia

“De asemenea, România se bazează pe posibila încheiere a unor acorduri bilaterale de achiziție de energie electrică, care fac în prezent obiectul unor discuții cu utilizatorii mari consumatori de energie,

România se așteaptă ca astfel de contracte să genereze venituri de 150 de milioane de euro pe parcursul perioadei de restructurare, după intrarea în vigoare a acelor modificări ale legislației care vor permite încheierea unor astfel de contracte. Cu toate acestea, România nu prezintă nicio dovadă care să confirme existența unor documente contractuale ferme și finale, care ar urma să asigure finanțarea efectivă a planului de restructurare.

Dimpotrivă, CE Oltenia se așteaptă ca semnarea listei termenilor și condițiilor de principiu cu potențialii clienți să aibă loc abia în prima jumătate a anului 2021, iar acordurile bilaterale de achiziție de energie electrică să se încheie după martie 2021 pentru capacitățile existente și începând cu 2022 pentru capacitățile noi.

Prin urmare, condițiile care să permită previzibilitatea veniturilor din vânzări cu un grad sporit de certitudine pe durata planului de restructurare nu sunt stabilite în mod ferm și convenite de respectivii cumpărători pe termen lung. În plus, la fel ca în cazul contractelor pe piețele centralizate OPCOM (…) modificările legislative necesare pentru încheierea unor astfel de acorduri bilaterale de achiziție de energie electrică nu sunt încă în vigoare”.

Citește și:

Disperare? CE Oltenia vrea să împrumute până la 1,5 milioane de certificate de carbon, ca să supraviețuiască. De ce e riscant

Alro este cel mai mare consumator de electricitate din România, cu circa 3 TWh/an.

CE Oltenia are în acest moment 4 termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW, o producţie estimată de 10 TWh în 2021 şi furnizează energie termică pentru municipiul Craiova. Programul de restructurare presupune modificarea structurală a producţiei de energie dintr-o singură sursă, lignit, pe mai multe surse, mix energetic: gaz, regenerabile, cărbune. Centrale pe gaz vor însemna 1.325 MW, din care 850 de MW la Işalniţa şi 475 MW la Turceni. Pe măsură ce vor fi puse în funcţiune aceste capacităţi noi, se vor închide cele pe cărbune, deci din 3.570 MW vor rămâne în 2025 1.450 MW pe cărbune.

Te-ar mai putea interesa și
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
Pe fondul unui consum redus, specific unei zile de sărbătoare, și al vântului bun pentru turbinele eoliene, România exportă, în ziua de Crăciun, energie electrică în cantități mari....
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile ...
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor ...
Update: Azerbaijanul a declarat pentru joi zi de doliu național. Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Update: Azerbaijanul a declarat pentru joi zi de doliu național. Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Update: O zi de doliu naţional a fost declarată în Azerbaidjan pentru 26 decembrie în urma tragicului accident al avionului ...