Compania intenționează să se asocieze cu investitori interesați pentru dezvoltarea a zece proiecte, care fac parte din planul de restructurare-decarbonare trimis Comisiei Europene. Pentru fiecare proiect, CEO vine cu aport în natură la SPV umând ca investitorii interesați să vină cu aport în numerar pentru finanțarea construcției capacităților energetice noi.
Mai intâi iată care sunt cele zece proiecte:
Pentru implementarea fiecărui proiect, se va înființa câte o societate cu capital mixt de tip SPV. CE Oltenia arată că proiectele ar putea primi finanțare din Fondul de Modernizare.
“Pentru toate Proiectele, CE Oltenia a depus la Ministerul Energiei solicitări pentru a fi incluse în proiectul Fondului de Modernizare a României. Se estimează că finanțarea din Fondul de Modernizare care ar putea fi obținută de fiecare SPV constituit poate fi de până la 70% pentru proiectele fotovoltaice, respectiv de până la 50% pentru proiectele CCGT (centralele oe gaz – n.red.). Acest tip de finanțare este o finanțare nerambursabilă, fiind specificat faptul că finanțarea nu a fost încă aprobată.
În acest context, investitorul selectat va asigura resursele financiare suplimentare necesare realizării Proiectului dezvoltat de SPV-ul la capitalul căreia participă proporțional cu cota sa de participare. De asemenea, este posibil ca CE Oltenia să contribuie și cu aport în numerar sau altă formă de finanțare și/sau numerar”, arată compania.
Termen de depunere a ofertelor: 29 noiembrie
CE Oltenia așteaptă până la 29 noiembrie oferte din partea companiilor interesate să se asocieze în SPV pentru demararea celor 10 proiecte și le va selecta pe baza unui punctaj. Pentru SPV care vizează proiectele fotovoltaice sunt acceptate firme cu o cifră de afaceri de cel puțin 100 de milioane de lei în fiecare din ultimii trei ani, iar pentru cele care vizează proiectele de centrale pe gaze cele cu o cifră de afaceri minimă de 1,5 miliarde de lei, la fel, în ultimii trei ani.