El a răspuns unei întrebări puse de noi referitoare la capacitatea grupurilor pe cărbune ale CE Oltenia de a suplini centralele electrice pe gaze în scenariul în care la iarna va avea loc o întrerupere a fluxurilor de gaze, iar planurile de urgență pot ajunge până la oprirea unor centrale electrice pe gaze pentru a se favoriza alimentarea clienților casnici.
Directorul a afirmat chiar că poate suplini producția centralei pe gaze de la Brazi, cea mai mare unitate pe gaze din țară, dacă situația o va cere.
Bălășoiu a nuanțat însă planurile de închidere prognozată a grupurilor pe cărbune, anunțate deja de Guvern în proiectul de act normativ referitor la decarbonarea sistemului energetic. Grupurile programate pentru închidere nu se vor închide iarna.
“E de menționat că începând cu 1 ianuarie 2023 va trebui să închidem încă două blocuri energetice și intenționăm ca această închidere să nu fie făcută chiar la 1 ianuarie, ci să fie facută după acestă dată în asa fel încât vârful de iarna să fie acoperit, pentru o eventuală lipsă de adecvanță a sistemului energetic”, a explicat Bălășoiu.
În altă ordine de idei, Bălășoiu a explicat că, deși planul de decarbonare presupune renunțarea totală la cărbune la orizontul anului 2030, durata de viață a grupurilor din Oltenia este mult mai mare. Astfel, grupurile modernizate recent mai au echivalentul a 20 de ani de funcționare iar blocurile reabilitate mai au o durată de viatță rămasă de 12-13 ani.
Potrivit calendarului din planul de decarbonare, la finalul acestui an trebui închise grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni, fiecare cu o capacitate de 330 MW. De asemenea, va fi închisă cariera Peșteana.
Planul de urgență vechi al Guvernului referitor la aprovizionarea cu gaze a introdus noțiunea de client întreruptibil de siguranță, definit ca acel client final care prin reducerea consumului său până la oprire contribuie la menținerea securității în aprovizionarea cu gaze naturale în situații de urgență. Printre clienții întreruptibili de siguranță se numără și centralele electrice pe gaze naturale ale OMV Petrom și Romgaz, respectiv Brazi și Iernut. În planul nou de urgență, nu se înțelege foarte clar în ce categorie intră centralele termoelectrice pe gaze, mai ales cele care nu funcționează și pentru termoficarea urbană.