CE Oltenia plusează și câștigă: a vândut energie electrică pentru 2025 cu peste 580 de lei/MWh
CE Oltenia a scos la vânzare în 21 august, pe piața de contracte bilaterale – versiunea Licitație Extinsă Flex, șapte pachete de energie electrică cu livrare bandă, la o puteri de 5 și 10 MW, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2025. În total 50 MW bandă sau circa 435 GWh.
CE Oltenia a mai scos la vânzare energie cu livrare în tot anul 2025 acum două săptămâni, la 6 august. Atunci a scos patru pachete de energie electrică cu livrare bandă, la o putere de 5 MW, solicitând, de fiecare dată, cel puțin 550 de lei/MWh. A avut succes atunci, obținând prețuri între 552 și 554 de lei/MWh.
Probabil încurajat de succesul de atunci, CE Oltenia a plecat acum la licitații cu prețuri de 565 și 570 de lei/MWh, pentru o cantitate mult mai mare de energie de vândut. Deci un plus de 15-20 de lei/MWh solicitat față de ce ceruse acum două săptămâni.
A avut succes și de această dată, reușind să încheie licitațiile la prețuri cuprise între 573 și 583 de lei/MWh. Au depus mai mulți oferte de cumpărare, inclusiv cei mai mari doi furnizori pe piața casnicilor din România, PPC și Electrica Furnizare, dar pachetele au fost cumpărate de Nova Power and Gas, firma omului de afaceri român Teofil Mureșan, și de sucursala din România a nemților de la E.On, firma de furnizare E.On Energie România,
Luna trecută, pe fondul temperaturilor caniculare, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat de înțeles că închiderea grupurilor pe cărbune ale CE Olenia va fi amânată, pentru că sunt întârzieri în proiectele centrallelor pe gaze care ar fi trebuit să înlocuiască centralele pe cărbune.
„În planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia chiar aceasta a fost abordarea: închiderea treptată a grupurilor pe cărbune şi trecerea lor în rezervă (o parte dintre grupuri trec în rezervă), dar să existe grupurile de gaz de la Işalniţa şi Turceni, care înseamnă 850 MW, respectiv 478 MW. Aceste grupuri pe gaz prezintă anumite întârzieri, iar astăzi am fost într-o vizită de lucru la Işalniţa şi acolo avem un avans. Ne dorim ca în toamnă să avem depunerea ofertelor, clarificări, să sperăm că nu vor fi contestaţii şi o atribuire de contract până la finalul acestui an, ceea ce ar permite ca în 2027, cu spirjinul Transgaz, să putem avea pus în funcţiune grupul pe gaz la Işalniţa. La Turceni sunt întârzieri şi mai mari în acest moment.
Deci trebuie o corelare între închiderea grupurilor pe cărbune şi punerea în funcţiune a grupurilor pe gaz. Pentru că asta înseamnă producţie în bandă: nu poţi să înlocuieşti cărbunele cu panouri fotovoltaice sau cu centrale eoliene. Nu au acelaşi profil de producţie: una este producţia în bandă, alta e producţia intermitentă”, a spus ministrul Energiei.
În această toamna ar urma să intre în producție și grupul 5 de la Rovinari, retehnologizat.
CE Oltenia este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.
Citește și: