“Aprobarea achiziției de “Servicii specializate de consultanță, asistență juridică și participare la procesul de negoiere în faza de blocaj a Acordurilor Acționarilor încheiate cu Tinmar Energy SA pentru implementarea proiectelor de investiții (4 parcuri fotovoltaice și un grup energetic cu funcționare pe gaze naturale de tip CCGT de circa 475 MW) precum și de reprezentare juridică în condițiile în care se ajunge la un litigiu între părți”
Aceasta este una dintre prevederile convocatorului Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia care va avea loc la data de 22 noiembrie.
Cele două investiții pe care CE Oltenia trebuia să le deruleze în parteneriat cu Tinmar, firma omului de afaceri român Augustin Oancea, fac parte din planul de reorganizare al producătorului de energie pe bază de cărbune negociat de România cu Comisia Europană. Planul este însă mult întârziat – parcurile fotovoltaice ar fi trebuit să fie gata la anul iar centrala în 2027, dar proictele sunt încă în faza hârtiilor.
Proiectele urmau să fie dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate de tip SPV, cu o structură de participație de 50% – 50%. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestor capacitati se ridică la aproximativ 595 milioane de euro.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a dat un ultimatum Tinmar, spunând că deja și-a pierdut răbdarea.
“Caietele de sarcini trebuie finalizate în luna noiembrie. Dacă nu se ajunge nici acum la un acord, vom lua cele mai drastice măsuri până la rezilierea acestor acorduri. Nu putem să mai stăm. Eu sunt de cea mai bună credință.Am avut foarte multe întâlniri, și eu și colegii mei, nu mai așteptăm aceste trageri de timp pentru că ele pun în pericol toată construcția pe care am gândut-o pentru CEO. Am fost chiar mai mult decât înțelegători. Totuși, a trecut un an și ceva de la semnarea contractelor. Ajunge!”, a spus Burduja, la o conferință de presă care a avut loc la Rovinari, citat de publicația locală Pandurul.