CE Oltenia va arde cărbune lichid la termocentrala Chişcani

17 12. 2014
carbune_lichid_46092200

„Vom realiza un joint – venture cu o firmă olandeză pentru aplicarea unui patent de ardere a aşa zisului cărbune lichid în Grupul 2 al Termocentralei Chişcani. În felul acesta randamentul va creşte substanţial, iar poluarea va scădea considerabil”, a declarat  Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare a Ministerului Energiei, pentru ECONOMICA.NET. Oficialul nu a dorit să precizeze numele firmei.

Termocentrala Chişcani, de lângă Brăila, are două grupuri energetice pe gaze naturale, preluate de Complexul Energetic Oltenia de la Termoelectrica Brăila în schimbul unor datorii.

Una dintre tehnologiile de cărbune lichid presupune fărâmiţarea cărbunelui până la dimensiuni nanometrice, antrenarea sa cu un fluid şi arderea în pat fluidizat în cuptoare special construite. Fluidul de antrenare se poate baza pe gazele naturale sau chiar pe soluţii apoase. Un nanometru este o miliardime dintr-un metru, 1 nm = 10-9 m = 10-6 mm.

CE Oltenia înregistrează pierderi, pe de o parte din cauza scăderii preţului energiei şi pe de alta din cauza costurilor neprofitabile privind exploatarea carierelor de lignit pe care le deţine. În plus, cărbunele ridică şi probleme suplimentare de mediu.

Compania se confruntă cu un excedent de cărbune care ar putea fi absorbit inclusiv prin procese bazate pe tehnologii noi, printre care şi cea de transformare a lignitului într-un combustibil fluid („cărbunele lichid”).  Alte procese de valorificare a cărbunelui este gazeificarea sau transformarea lui în carburanţi, dar aceste procedee sunt prea sumpe ca să fie utile comercial. Au fost experimentate de Germania încă din timpul celui de-al doilea război mondial.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României şi poate acoperi 30% din consumul de energie al ţării. A fost înfiinţat în 2012, prin fuziunea a patru termocentrale (Işalniţa, Rovinari, Turceni şi Craiova II) şi a minelor de suprafaţă din bazinul Olteniei.
Compania a vândut în 2013 10,6 terawaţi – oră şi 626.000 de giga calorii. Veniturile au depăşit peste 4,5 miliarde de lei, dar cifra de afaceri netă a fost mai mică de 2,7 miliarde de lei.

CE Oltenia are mai mult de 18.600 de angajaţi. Costurile mari de producţie şi preţul mic al energiei pe piaţă i-au provocat  pierderi de 290 milioane de lei pe primele nouă luni ale anului 2014.

Gabriel Dumitraşcu crede că listarea la Bursă a CE Oltenia, printr-o ofertă publică iniţială  (IPO) de acţiuni, este încă fezabilă în a doua jumătate a anului viitor. MInisterul Economiei are peste 77% din acţiunile CE Oltenia, iar Fondul Proprietatea are peste 21,5%, evaluat la pente 27 de milioane de euro.

Compania este, astfel , evaluată la numai 135 de milioane de euro.