CE Oltenia va deveni cel mai mare consumator de gaze din România, în următorii ani – director

Economica.net
08 10. 2020
lacramioara_diaconu_07560200

Declarația a fost făcută de Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al directoratului CE Oltenia, în cadrul unei conferințe pe teme energetice organizate de Profit.ro.  Oficialul companiei este foarte optimist în legătură cu finanțarea celor 1.200 MW noi pe gaze din Fondul de Modernizare și speră și la sume din Fondul pentru Tranziție Justă.

Iată integral declarația Lăcrămioarei Diaconu-Pințea pe această temă:

Aceste proiecte vor fi finanțate, avem această oportunitate, din Fondul de Modernizare și, sperăm noi, din Fondul pentru Tranziție Justă – lucrul acesta va deveni clar în următoarele săptămâni – acest tip de finanțare ne permite menținerea unui calendar foarte scurt și strict. Aceste fonduri sunt la început de drum, iar finalizarea ghidurilor de finanțare va avea un efect asupra timingului proiectelor noastre.

Clar, avem un plan de investiții pe cinci ani, undeva la două miliarde de euro, dintre care 1,4 miliarde de euro investiții în capacități noi, restul în active existente. Vom păstra undeva la 50% din activitatea care are legătură cu cărbunele, fie că este vorba despre minerit fie despre capacități energetice care au legătură cu cărbunele, pentru o perioadă ulterioară celei de restructurare.

Cu privire la investițiile noi, vorbeam și în comunicatele noastre anterioare despre grupuri pe gaz, la Ișalnița și la Turceni, undeva la 1.200 MW, încă nu am finalizat configurația, urmează să o definitivăm și ca urmare a procesului de selecție, de licitație, dar studiile de fezabilitate sunt finalizate, și diversele recomandări de acolo ne duc la această capacitate pe gaz, care probabil ne transformă în cel mai mare consumator de gaz din România în următorii ani, după ce vom pune în funcțiune aceste grupuri.

Citește și:

O companie din industria regenerabilelor a ajuns mai valoroasă decât Exxon Mobil

Ele vor fi puse în funcțiune, conform planului, în 2026, de aste spuneam că e un calendar foarte strict, agresiv, dar realist. Centrala de la Brazi, la care am fost implicată când eram la Petrom, a fost realizată în cinci ani și cred că este un best practice pe care îl putem replica și la CEO.

Investițiile în parcurile fotovoltaice, 700 MW capacitate, au șanse să fie primele care vor fi demarate, ținând cont că ele pot fi finanțate prin acele axe prioritare ale fondurilor despre care vorbeam mai devreme și vor fi puse în funcțiune în 2023, și sperăm să putem accesa aceste fonduri imediat ce lucrurile devin clare. Suntem gata să intrăm în schema de aplicare a Fondului de Modernizare și studiile noastre de fezabilitate, împreună cu demersurile pe care le facem în paralel, ne dau încredere că putem fi printre primii care accesează această schemă de finanțare.

Pentru noi este o fereastră imensă de oportnitate, și nu sunt singurele investiții la care ne gândim, dacă vor fi accesibile și sumele din Fondul pentru Tranziție Justă, în direcția creării de locuri de muncă, reconversie profesională și reprofesionalizării angajaților”.

Complexul energetic Oltenia este al doilea producător de energie electrică din România, în termeni de putere instalată, după Hidroelectrica, cu o putere instalată disponibilă de 3.240 MW, în patru centrale-Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, care funcționează cu lignit.

Compania are circa 13.000 de angajați.