CE Oltenia vinde deja energie cu livrare în anul 2024

Complexul Energetic Oltenia a încheiat mai multe contracte de vânzare a energiei în avans, iar unul dintre ele este cu livrare în 2024, o premieră, potrivit datelor de pe platformele OPCOM.
Mihai Nicuţ - mie, 17 feb. 2021, 08:56
CE Oltenia vinde deja energie cu livrare în anul 2024

CE Oltenia a încheiat ieri pe piața de contracte bilaterale PCCB LE Flex găzduită de OPCOM un contract de livrare de energie bandă, pentru anul 2024, cu Renovatio Trading. Complexul a plasat o ofertă de vânzare a 5 MW bandă pentru tot anul 2024, la prețul de 270 de lei/MWh, iar traderul a acceptat această ofertă.

Cantitatea nu este, evident, foarte mare – 43.920 MWh, dar este pentru prima data când vedem producătorul de energie pe cărbune din Oltenia asumându-și un contract de livrare de energie electrică atât de departe în viitor – peste patru ani.

Nu este singurul contract forward încheiat de CEO pentru viitorul mai îndepărtat, Cu zi înainte, producătorul a încheiat un alt contract, tot cu livrare a 5MW bandă, cu același trader, Renovatio, pentru întreg anul 2023. Prețul este de 271 lei/MWh pentru cei 43.800 MWh livrați în baza acestui contract în 2023.

Iar la 5 februarie, CEO încheia pe aceeași platformă două contracte de vânzare de energie cu livrare, atenție, pe o perioadă de doi ani, o practică mai puțin întâlnită, cu același cumpărător, Nova Power and Gas, un furnizor roman de energie electrică ce s-a făcut remarcat în ultimul timp prin prețuri mici pe piața recent liberalizată a energiei pentru casnici.

Primul contract, tot 5 MW bandă, presupune livrarea în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2023, a 87.600 MW la prețul de 270 de lei/MWh. Al doilea, 10 MW bandă, a fost încheiat tot la prețul de 270 de lei, și presupune livrarea a 175.200 MWh tot pe doi ani, în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2023.

CE Oltenia se află într-o situație dificilă, pe fondul creșterii alarmante a costului cu poluarea. Compania este vizată de un plan de restructurare, care presupune pentru început un ajutor de stat de 1,3 miliarde de euro întins pe mai mulți ani, dar care presupune închiderea mai multor cariere miniere și a unor grupuri pe cărbune și înlocuirea lor cu grupuri pe gaz și panouri fotovoltaice. Planul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, care a anunțat recent că a deschis o investigație aprofundată pe această temă.

CE Oltenia este al doilea pRoducător de energie electrică din țară, în termeni de putere instalată, după Hidroelectrica. Compania grupează centralele pe lignit Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, și 11 cariere miniere.

 

Te-ar mai putea interesa și
Profitul anual al Ryanair a scăzut cu 16%
Profitul anual al Ryanair a scăzut cu 16%
Ryanair a raportat luni un declin de 16% al profitului anual, în urma nivelului mai redus al preţurilor medii la biletele de avion, dar cea mai mare compania aeriană europeană în funcţie de......
Scădere cu 12,35% a numărului de firme şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele patru luni din 2025 – date ONRC
Scădere cu 12,35% a numărului de firme şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele patru luni din 2025 – ...
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primele patru ...
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 ...
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia a suspendat importurile de carne de pasăre din oraşul brazilian Montenegro şi de păsări vii de crescătorii ...