Gigantul telecom Telenor a înconjurat România. Ce şanse sunt să intre pe piaţa noastră

România este una dintre ţările Europei unde sunt prezente trei dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, Orange, Vodafone şi Deutsche Telekom. Mai există loc pentru încă un operator major?
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 21:03
Gigantul telecom Telenor a înconjurat România. Ce şanse sunt să intre pe piaţa noastră

Unul dintre liderii Europei, Telenor Group, a înconjurat România prin achiziţiile făcute în regiune, unde s-au născut Telenor Serbia, Telenor Ungaria,  viitorul Telenor Bulgaria, prin achiziţia operatorului GLOBUL de la Deutsche Telekom în acest an, şi Kyivstar Ucraina, companie deţinută de VimpelCom LTD unde Telenor Group deţine  43% din acţiuni.

Ar putea intra Telenor pe o piaţă ca România în viitorul apropiat? Cu siguranţă un operator ca şi RCS & RDS ar fi o poartă spre piaţa românească mai ales că Zoltan Teszari a început să dezmembreze grupul prin vânzarea diviziei din Slovacia, iar investiţiile masive din ultima vreme pe care le-a făcut pentru a extinde reţeaua românească nu au cum să nu facă o gaură în bugetul companiei.

Recent, acţionarii RCS & RDS S.A au aprobat contractarea unor împrumuturi de maximum 800 de milioane de euro. Dacă ne gândim că ARPU (venitul mediu pe utilizator) este în scădere iar preţurile de pe piaţa românească scad, compania ar trebui să-şi asigure finanţare atunci când creditele vor trebui returnate. Dacă luăm în calcul faptul că ceilalţi operatori au în spate grupuri importante, iar RCS&RDS nu, ne putem gândi logic că Teszari vrea să crească valoarea companiei pentru a o vinde.

Dacă ne uităm la extinderea Telenor care se pare că doreşte să fie prezent pe cât mai multe pieţe, iar GLOBUL Bulgaria nu era o companie tocmai profitabilă, pentru care totuşi a plătit 717 milioane de euro, putem spune că norvegienii şi-ar putea crea un grup de operatori în Europa de Est piaţă unde consumul şi apetitul utilizatorilor pentru tehnologie se situează la un nivel ridicat în comparaţie cu Occidentul.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Telenor nu au negat o posibilă extindere pe o piaţă cum este România mulţumindu-se doar cu un no comment asupra deciziilor pe care le ia compania privind achiziţiile.

Telenor Group a obţinut anul trecut venituri de 12.5 miliarde de euro în creştere cu 5% faţă de anul 2011, iar marja EBITDA s-a situat anul trecut la 32.2%.

Grupul norvegian operează în Bangladesh, Bulgaria, Myanmar, Danemarca, Finlanda, Ungaria, India, Malaezia, Muntenegru, Pakistan, Serbia, Suedia şi Tailanda, iar prin intermediul companiei VimpelCom, cel de-al şaselea operator de comunicaţii mobile din lume, operează în Rusia, Italia, Ucraina, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Armenia, Georgia, Kyrgystan, Cambogia, Laos, Algeria, Burundi, Zimbabwe, Republica Central Africană şi Canada.

RCS-RDS, este unul dintre cei mai mari operatori din România cu un portofoliu de peste 4 milioane de clienţi pentru serviciile de televiziune, telefonie şi internet. Pentru anul trecut a afişat afaceri de 461 de milioane de euro în creştere uşoară faţă de 2011 de doar 5 milioane de euro, iar profitul net afişat pentru anul trecut a fost de 21 de milioane de euro.

Compania lui Teszari opereză în România, Serbia, Spania, Ungaria, Italia, Cehia şi Croaţia. Relaţia dintre RCS-RDS şi Telenor este una destul de strânsă având în vedere că operatorul român furnizează servicii de internet mobil în Ungaria prin intermediul reţelei grupului norvegian din ţara vecină.  

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...