Ce pariuri au făcut jucătorii din piaţă pe preţul de vânzare al acţiunilor Transgaz

Estimările brokerilor şi analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET, înaintea anuţului preţului oficial de vânzare, au fost  confirmate. CElel mai multe estimări se plasează la jumătatea intervalului de preţuri anunţate. „În oferta secundară de vânzare a acţiunilor Transgaz (TGN) nu ar trebui să ne aşteptăm la un preţ care să ofere un „premium" faţă de piaţă", spune unul dintre brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET. Dimpotrivă, brokerii şi analiştii se aşteaptă la un discount de până la 15%. Cea mai generoasă estimare de preţ atractiv este de 205 lei /acţiune TGN.
Adrian N. Ionescu - mie, 03 apr. 2013, 08:37
Ce pariuri au făcut jucătorii din piaţă pe preţul de vânzare al acţiunilor Transgaz

Astăzi Guvernul decide la ce preţ va vinde 15 % din acţiunile  Transgaz (TGN). Un anunţ urmează să fie făcut după-amiază. Cât de atractiv va fi preţul anunţat?

Intervalul de preţ la care investitorii mari (instituţionali) ar fi fost dispuşi să cumpere acţiunile Transgaz (TGN), astă toamnă, era de numai 170 – 200 de lei / titlu. Oferta a fost amânată atunci, din cauză că  Guvernul a considerat că este prea mic preţul pe care îl oferea piaţa.

Cât de mult să fi crescut piaţa TGN de atunci?

„Cred că trebuie să ne uităm la preţul validat prin oferta publică iniţială (IPO) din 2007, deci de dinainte de criză. Preţul ar trebui să fie între acest prag (192 lei / acţiune, n.r.) şi preţul de piaţă actual (213 lei / acţiune, n.r.)”, consideră Mihai Căruntu,  şeful echipei de analişti de piaţă de capital de la BCR.

Este vorba de preţul cerut pe tranşa investitorilor mari, instituţionali, în funcţie de care se va decide şi perţul pentru micii investitori.

După amânarea de astă toamnă  a ofertei, „ar fi bine să se anunţe un preţ, astăzi”, a răspuns sceptic Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la firma de brokeraj Intercapital Invest, la întrebările ECONOMICA.NET.

„Ca să fie atractivă, ar trebui ca oferta să se facă la un discount de 10 – 15% faţă de preţul din piaţă”, a spus brokerul. Adică preţul să fie între 181 şi 192 de lei / acţiune TGN.

„Văd preţul la peste 200 de lei / acţiune TGN, poate la 205 lei, dar sub preţul din piaţă de acum”, spune, la rândul lui, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al firmei de brokeraj Estinvest. „Guvernul ţine seama, de obicei, de dorinţa de discount a pieţei”, a adăugat brokerul de la Estinvest.

Mai puţin generoasă este viziunea analiştilor de investiţii de la Erste Asset Management România (EAM), lidera pieţei de administrate a investiţiilor din România.

„Considerăm că un discount de 10% faţă de preţul actual de piaţă ar face oferta atractivă, atât pentru investitorii instituţionali cât şi pentru cei de retail. Închiderea cu succes a acestei oferte ar avea un efect pozitiv, prin cresterea free-float-ului acţiunii“, a  declarat Mihai Purcărea, directorul de investiţii al EAM.

În plus, la preţul menţionat, oferta „ar determina îmbunătăţirea perspectivelor pentru Transgaz, cât şi pentru celelalte companii din portofoliul statului român”,  a mai spus administratorul de investiţii de la EAM.

Şi acum, ca şi astă toamnă, când oferta de vânzare a fost amânată, jucătorii vor percepe atractivitatea preţului de ofertă a acţiunilor Transgaz (TGN) în funcţie de trei factori şi doar unul favorizează, nu foarte convingător, ideea că preţul ofertei ar putea fi peste aşteptările pieţei.

„Un criteriu de atractivitate este preţul actual de piaţă, „dar la acesta acţiunile nu sunt prea lichide, nu s-au derulat tranzacţii de volume prea mari”, atrage atenţia Valerian Ionescu, şeful echipei de brokeri ai BCR. Brokerul doar a numit criteriile, ferindu-se să le şi comenteze.

Alţi brokeri spun că preţul de ofertă ar trebui să fie sub preţul de piaţă actual, de 213 lei/ acţiune TGN, cu toate că aceasta a început anul la peste 220 de lei, ajungând la un maxim de 231 lei / TGN.

Al doilea criteriu  este legat de categoria din care face parte Transgaz. „Este o companie de utilităţi, de la care nu se aşteaptă surprize la bursă”, mai spune  Valerian Ionescu.

Altfel spus, acţiunile TGN sunt cumpărate mai ales de investitorii de portofoliu, pe termen lung, căci altfel ele nu oferă mari posibilităţi de speculaţie.

Pe termen suficient de lung, valoarea acţiunilor TGN ar putea să se şi dubleze, spun unii administratori de fonduri, dar poate doar fondurile de pensii sunt interesate de un termen atât de lung.

Compania administrează monopolul transporului de gaze pe magistralele naţionale, va avea de câştigat din creşterea preţului gazelor, din creşterea cererii Petrom dinspre Marea Neagră şi chiar şi proiectul Nabucco mai suscită anumite speranţe.

Faptul că TGN nu este o acţiune „spectaculoasă” nu este un motiv ca aşteptările privind preţul de vânzare al TGN să ia în calcul un eventual „premiu”, adică un supliment peste preţul de piaţă.

În fine, al treilea criteriu în funcţie de care se aperciază atractivitatea preţului TGN este potenţialul de dividende, mai spune Valerian Ionescu.

Transgaz dă dividende mari, pentru că statul are mare nevoie de bani.

Randamentul dividendului este un argument favorabil unui preţ de ofertă mare, dar „nu cred că va fi mereu la fel de mare ca în acest an de 10%, pentru că Transgaz are nevoie de investiţii şi nu va aloca mereu aproape tot profitul în dividende.

Mai curând va înjumătăţi dividendele, ceea ce nu va fi foarte rău, dar nici la fel de bine”, a spus Mihai Căruntu.

Cea mai recentă estimare de preţ ţintă pentru acţiune Transgaz (TGN) este de 252,6 lei /titlu, pe următoarele 9 luni, potrivit unui raport trimis în ianuarie la redacţia ECONOMICA.NET. Totuşi, analiştii de la Broker Cluj Napoca nu recomandau, atunci,  cumpărarea, ci doar păstrarea acţinii TGN.

 

Cum se va derula oferta

Oferta, estimată la 85 de milioane de euro, va fi intermediată de casele de brokeraj Raiffeisen Capital &Investment, Wood & Company Financial Services (Cehia) şi BT Securities.

Pachetul de 15% din acţiunile Transgaz va fi împărţit în trei tranşe, una de 85% va fi oferită investitorilor mari (instituţionali) şi celelalte două, cumulând 15% din totalul acţiunilor vândute, vor fi dedicate investritorilor de „retail“.

Preţul pentru tranşele de retail va fi stabilit în raport de subscrierea pe tranşa mare, iar micii investitori vor beneficia de un discount de 3-5%.

Preţul de vânzare al acţiunilor pentru investitorii instituţionali va fi stabilit la nivelul celui mai mic preţ de subscriere înregistrat în această tranşă, în cazul în care numărul total de acţiuni subscrise de aceştia va reprezenta mai puţin de 150% din numărul de acţiuni alocat.

Sau: va fi egal cu preţul la care tranşa este subscrisă 150% dacă numărul total de acţiuni subscrise va depăşi acest procent.

Tranşele investitorilor de retail se deosebesc în funcţie de mărimea subscrierilor.

Astfel, 8% din tot pachetul scos la vânzare este destinat investitorilor care subscriu minimum 1.001 acţiuni. 

Un pachet de 7% din acţiuni este dedicat investitorilor de retail care subscriu între 10 şi 1.000 de titluri.

În tranşa investitorilor instituţionali, subscrierile vor putea fi efectuate la orice preţ cuprins într-un interval având o limită inferioară şi una superioară, care urmează să fie stabilite.

În tranşa subscrierilor începând de la 1.001 acţiuni, toate subscrierile vor fi realizate la un preţ pe acţiune reprezentând limita superioară a intervalului stabilit pentru investitorii instituţionali.

Preţul de vânzare al acţiunilor în cadrul tranşei cu subscrieri începând de la 1.001 acţiuni va fi egal cu preţul la care se vor vinde acţiunile în cadrul tranşei investitorilor instituţionali.

Pentru subscrierile mici, toate subscrierile vor fi realizate la un preţ reprezentând din nou limita superioară a intervalului de preţ stabilit pentru investitorii instituţionali.

Statul va oferi însă acestor mici investitori, cu subscrieri pentru 10-1.000 acţiuni, un discount la preţul de închidere a ofertei de 5%, dacă subscriu în primele trei zile ale ofertei şi de 3%, dacă subscriu în restul perioadei de ofertă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...