Ce planuri are Bogdan Joița, noul director al fabricii Danone. Grupul francez va investi 4 milioane de euro în extinderea capacității de producție din România de unde vor pleca produse noi

Grupul francez Danone, liderul pieței iaurturilor din România, l-a numit recent la conducerea fabricii din București pe Bogdan Joița, după ce anteriorul manager, Cătălin Manoli, a preluat rolul de director al fabricii Danone Aldaia, Valencia. Într-un interviu acordat Economica, Joița, care a urcat constant în ierarhia Danone România pe parcursul a aproximativ 19 ani petrecuți în companie, vorbește despre planurile francezilor legate de fabrica din România, cea mai eficientă unitate de producție a grupului din Europa.
Alina Stanciu - mar, 11 apr. 2023, 22:13
Ce planuri are Bogdan Joița, noul director al fabricii Danone. Grupul francez va investi 4 milioane de euro în extinderea capacității de producție din România de unde vor pleca produse noi

Danone, liderul pieței locale a iaurturilor, va investi în perioada următoare 4 milioane de euro din fonduri proprii în creșterea capacității de producție a fabricii din București, a declarat pentru Economica Bogdan Joița, noul director general al unității. În plus, producătorul francez continuă investițiile în digitalizarea și  producția de energie verde astfel că în următorii 3-5 ani cea mai eficientă fabrică Danone din Europa să devină și mai eficientă.

” Avem deja sisteme implementate care ne ajută să ținem performanța la un nivel ridicat. Pasul următor este să facem aceste sisteme să lucreze interconectat. Atunci, vom avea un singur sistem care centralizează absolut toate informațiile, indiferent că discutăm de zona de software, de hardware sau echipamente. Vom avea o fabrică în care oamenii sunt ajutați de sisteme și de anumite echipamente gen roboți sau alte invenții din sfera digitală. Iar visul acesta a început ușor, ușor să se concretizeze”, povestește Joița despre planurile sale ca manager.

„Vrem să creăm noi tipuri de produse pe care să  le fabricăm în România”, mai explică acesta legat de investiția de 4 milioane de euro care ar urma să fie finalizată la finele lui 2024.

În plus, urmează  o altă investiție de 800.000 de euro în energia verde ce ar trebui să fie gata la finalul acestui an.  „Avem planul să extindem capacitatea de producție de energie verde pe terenul din fața stației de curățare, care înseamnă încă aproape 400 kWh. Între 10-15% din energia utilizată de fabrică va fi produsă din energie verde, in-house”, mai spune managerul.

Pentru a eficientiza costurile, producătorul din industria lactatelor a investit anul trecut în jur de 400.000 de euro pentru a instala  pe acoperișul fabricii de la București 435 de panouri solare cu o putere instalată de 950 kWh.

Cât despre digitalizare, compania a investit în ultima perioadă în jur de 200.000 de euro în sisteme  integrate care monitorizează parametrii din producție și care ajută managementul să țină sub control toți indicatorii relevanți pentru performanța fabricii, să facă mentenanță preventivă și să aibă o idee clară despre consumul de energie pentru fiecare aparat în parte. În plus, prin intermediul acestor sisteme, fiecare angajat Danone poate propune îmbunătățiri sau poate semnala deficiențe. De mai bine de patru ani, producătorul a instalat la capătul liniilor roboți (foto) care se ocupă de paletizare, pentru a elimina munca repetitivă.

Creșterea investițiilor din țara noastră sunt legate direct de eficiența unității de producție de aici.

 

Danone produce chefir doar în fabrica de la București

„Fabrica aceasta este cea mai eficientă fabrică din grup. Poate produce iaurturi la un preț foarte competitiv versus multe alte fabrici (Danone n.red.). Evident, contează foarte mult și amplasarea geografică – suntem bine amplasați în regiune, avem conexiuni bune cu Europa. Deci reușim să atragem volume”, conchide acesta.

Spre exemplu,  unitatea din București a fost aleasă de grup ca locație pentru producția de chefir, deși acest produs nu se comercializează momentan pe piața locală.

În plus, producția Danonino de băut s-a reîntors în România, iar în 2021 francezii de la Danone au decis să producă la București și un nou produs sub brandul Danonino, un iaurt cu vitamine. Aceasta în contextul în care o parte dintre produsele sub umbrela Danonino sunt realizate în mai multe fabrici din Europa, acestea asigurând necesarul de consum pentru mai multe piețe europene.

Nu în ultimul rând, la București se fabrică iaurt cu fructe și smântână pentru Bulgaria și Ungaria, state unde nu există fabrici Danone. Practic, aproximativ 30-35% de producția fabricii Danone din București ajunge pe 13 piețe de export.

„La fabrica din București producem chefir de băut pentru piețele din Italia, Spania și Ungaria. Inclusiv Activia Chefir. Suntem singura fabrică din Europa care produce chefir și, după ce am început noi, se pare că mai sunt și alte fabrici (Danone n.red.) interesate”, a declarat Joița.

Fabrica procesează aproximativ 56.000 de tone de iaurt pe an.

Cum au reușit românii să facă la București cea mai eficientă fabrică Danone din Europa

„Nu avem un cost mai bun datorită faptului că plătim oamenii mai puțin decât sunt plătiți în Germania, spre exemplu. Obținem costul acesta pentru că avem cei mai buni indicatori de eficiență operațională, de consum de energie, de pierdere de iaurt și așa mai departe. (…) Costul industrial competitiv, de fapt, este rezultatul eforturilor făcute de echipa din fabrică, aș putea să zic, în ultimii 24 de ani. Românii au o mentalitate de îmbunătățire continuă și vrem în fiecare an să fim din ce în ce mai buni. Faptul că de mai bine de patru ani ne lăudăm cu cel mai bun cost din Europa este clar rezultatul muncii acestor oameni. În plus, investițiile care au fost făcute de-a lungul timpului în Danone ne-au ajutat să optimizăm aceste costuri. Și, în ultimul rând, aș putea spune că și practicile de management pe care le utilizăm ajută foarte mult. Spre exemplu, eu am lucrat mai bine de șapte ani în zona de performanță industrială, deci, cumva, vin din zona aceasta în care am avut o contribuție de-a lungul timpului destul de mare în a obține produse cu un cost competitiv”, mai spune Joița.

Spre exemplu, anul trecut, compania a reușit să-și scadă consumul de energie în valoare absolută cu 10%, în contextul în care inflația resimțită de companie în zona de energie a fost de 300-400%.

„Impact pe care l-am avut din energia termică și electrică a fost de peste 1,5 milioane de euro. Am reușit să compensăm o parte astfel încât să nu transferăm aceste costuri către costul produsului finit”, mai spune Joița.

În ceea ce privește inflația pe diverse materiale, aceasta a fost de peste 30% în 2022.

Cu toate acestea, managerul Danone spune că 2022 a fost un an bun raportând rezultatele la obiectivele stabilite.

În ceea ce privește tendințele de consum, datele Danone indică o creștere pe segmentul produselor cu valoare adăugată mare pentru care procesatorul a comunicat diverse beneficii, precum faptul că susțin sănătatea digestivă sau imunitatea. Pe de altă parte, vânzările au fost ajutate de faptul că  iaurtul face parte din categoria alimentelor esențiale, dar și de faptul că românii au început să aibă anumite pretenții legate de calitate.

Cât despre 2023, „până în momentul de față am mers conform cu ceea ce am prevăzut în bugete, fără surprize”, explică managerul.

Danone a achiziționat fabrica de lactate Miorița din București în anul 1996, iar la trei ani după modernizarea și retehnologizarea acesteia, au fost produse primele iaurturi Danone în România. În prezent, 1 milion de iaurturi sunt distribuite către consumatorii români, dar și către alte 13 piețe europene. Danone România procesează anual peste 60.000 tone de litri de lapte, din care aproximativ 90% este lapte românesc. Numai anul trecut, compania a colectat lapte proaspăt de la 22 de ferme mari si peste 220 de gospodari.

Danone este prezent pe piața românească cu produse lactate proaspete, produse pe bază de plante (Alpro), precum și cu produsele alimentare pentru bebeluși și nutriție specializată (Aptamil, Milupa).

Bogdan Joița a fost anterior Process Manager Danone România.

Managerul are o experiență de peste 18 ani în cadrul companiei Danone România, perioadă în care a ocupat mai multe funcții în departamentele de procesare, ambalare și performanță. În noul său rol, Bogdan Joița va îndruma o echipă de 200 de oameni.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...