Ce planuri are Profi pentru 2014: renunţă la conceptul magazinului de la ţară

06 12. 2013
pawel_musial_89560900

Profi Rom Food, lanţul de supermarketuri operat de fondul de investiţii polonez Enterprise Investors, a reuşit anul acesta să deschidă chiar mai multe magazine decât îşi planificase iniţial. Au renunţat însă la ideea de a pătrunde în mediul rural cu conceptul lor Loco. Pentru anul viitor vor să crească în acelaşi ritm. „Noi luasem în calcul deschiderea unui număr de 45 de magazine în 2013, dar condiţiile favorabile şi un volum imens de muncă ne-au permis să deschidem 60 până în decembrie. Planurile noastre prevăd să continuăm în acelaşi fel în 2014 şi dincolo de anul viitor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Pawel Musial, director general Profi Rom Food. De altfel, pentru managerul Profi , expansiunea este unul dintre principalele obiectiv de business al anului care urmează. „În două cuvinte, priorităţile Profi pentru 2014 sunt: optimizarea costurilor şi expansiunea”, mai explică managerul, potrivit căruia creşterea numărului de magazine s-ar putea face inclusiv prin preluări unor lanţuri mai mici. „Expansiunea se va face în funcţie de oportunităţi: ori de câte ori apare o ocazie bună, cu siguranţă o vom lua în discuţie”, ne-a mai precizat Musial.

Au renunţat la magazinul de la ţară

La sfârşitul lui 2012, Profi anunţa un proiect ce urma să fie implementat în mediul rural anul acesta. Era vorba despre conceptul Profi Loco, un lanţ de magazine de mici dimensiuni, axat mai puţin pe produsele fresh, dar de unde se vor putea cumpăra mărfurile de care au în general nevoie oamenii care locuiesc la sate. Detalii aici 

Retailul modern ajunge la ţară. Profi deschide la sate magazine sub un nou brand

Retailerul a renunţat însă, pe termen mediul, la această idee. „Făcând o analiză mai aprofundată am realizat că în zonele rurale trebuie să facem faţă mare volum de concurenţă neloială. Nu suntem mulţumiţi de mediul de afaceri din comerţul rural pentru că ne este foarte greu să luptăm cu retailerii care încalcă legea şi fac evaziune fiscală. Am văzut retaileri mici care nu dau bon fiscal şi proprietari de magazine cu relaţii în administraţiile locale, astfel că afacerile lor nu sunt expuse controalelor, ci sunt lăsate să opereze chiar dacă încalcă legislaţia în multe domenii, de la fiscalitate, până la siguranţa alimentelor şi resurse umane”, explică managerul Profi.

Focus pe oraşele mari

Retailerul va continua însă să investească în celelalte formate pe care au început să le dezvolte de la finele lui 2012: Profi City şi Profi Mall.Profi City este formatul nostru pentru oraşe mari. Până la sfârşitul lui 2013 vom avea 16 astfel de magazine, tendinţă care va continua şi in 2014, desigur, în funcţie de spaţiile care ni se vor oferi”, explică Musial. În ceea ce priveşte Profi Mall, concept inaugurat în martie anul acesta, managerul companiei susţine că acest tip de magazin nu este o prioritate pentru business. „Acest concept a rezultat din condiţiile particulare pe care le oferea acel loc unde a fost deschis magazinul din Oradea. Promoavarea lui nu este o prioritate pentru noi, dar nu putem exclude cu desăvârşire posibilitatea de a avea şi alte asemenea magazine în viitor” mărturiseşte directorul Profi.

Cum fac cu preţurile

Celălat deziderat important pentru managerul Profi se referă la oprimizarea costurilor, astfel încât magazinele să devină tot mai atractive la capitolul preţ. Musial a explicat pentru ECONOMICA.NET şi cum va face. „În mai multe cuvinte, priorităţile Profi reprezintă creşterea numărului de magazine în acelaşi ritm ca în 2013 şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru angajaţi şi clienţi, iar pentru aceasta vom intensifica pregătirea lor şi le vom spori veniturile. Putem face acest lucru organic, tot profitul ce va rezulta întorcându-se în preţuri, pentru a le menţine scăzute, şi în pregatirea oamenilor, tendinţă ce va continua şi dincolo de 2014″, a declarat Musial care anunţă investiţii pentru 2014 similare cu cele din acest an, adică în jur de 18 milioane de euro.

Afaceri în creştere

Profi a avut anul trecut afaceri de peste un miliard de lei, în creştere de la 934 milioane lei în 2011, iar estimările pentru 2013 sunt pozitive. „Pot spune că a fost un an bun, cu rezultate pozitive, dar este prea devreme ca să vă spun exact cât de bun a fost, dintr-un motiv foarte simplu: este decembrie, lună în care, prin tradiţie, vânzările sunt duble faţă de o lună obişnuită, şi decembrie este doar la început”, a declarat Musial, care susţine că românii sunt tot mai sensibili la preţ. „În 2013 s-a observat o sensibilitate mare legată de preţ şi o putere de cumpărare vizibil redusă. Se simte criza în obiceiurile de consum. (…. Anul acesta au fost dificultăţi legate de lipsa de unitate în cerinţele organizaţiilor la nivel regional şi dificultăţi legate de concurenţa pe o piaţă unde este prezentă evaziunea fiscală, mai ales la categoria de legume-fructe şi carne (plus lipsa evidentă a luptei autorităţilor împotriva acestui lucru). Având însă în vedere că noi am redus constant costurile de operare, reuşim să ne menţinem o poziţie puternică din punct de vedere al preţurilor în comparaţie cu concurenţii noştri. Scăderea acestor costuri ne face să credem că va fi benefică pentru întregul an 2014, iar tot ce rezultă de aici va fi reinvestit în preţuri”, mai anunţă Musial.