România a trimis la Bruxelles, spre aprobare, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pe baza căruia se va asigura finanţarea agriculturii româneşti cu bani europeni. Printre măsurile propuse este şi una referitoare la antreprenorii care doresc să investească în mediul rural, dar în activităţi non agricole.
Finanţare nerambursabilă de 70.000 de euro
În cazul în care CE va accepta propunerea României, antreprenorii care au în plan dezvoltarea unui business non-agricol în mediul rural ar putea accesa între 10.000 şi 70.000 de euro pentru diverse activităţi, de la servicii agroturistice la servicii medicale.
Mai precis, se pot dezvolta cu bani europeni business-uri din sfera producţiei precum fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase etc, activităţi meşteşugăreşti, turistice, sau servicii precum cele medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice,administrative,etc
Sprijinul se acordă pentru realizarea activităţilor prevăzute de beneficiar în planul său de afaceri, inclusiv achiziționarea de teren, iar detalierea costurilor eligibile se va realiza în cadrul legislativ național. Sprijin public nerambursabil se acordă pentru o perioada de maximum cinci ani, sub formă de primă, în două tranşe astfel: 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult nouă luni de la data deciziei de acordare a ajutorului, iar acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin planul de afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.
Cine poate lua banii
Pentru a putea accesa fondurile, antreprenorii persoane fizice sau juridice trebuie să prezinte un plan de afaceri, şi trebuie să aibă sediul social și punctul/punctele de lucru în spațiul rural. De asemenea, activitatea pe care o derulează va fi desfășurată în spațiul rural și cel puțin 80% din noii angajați trebuie să aibă domiciliul stabil în spațiul rural.
Prea puţine firme la sate
Potrivit datelor publicate în PNDR, dintre IMM-urile active cu profil non-agricol la nivel național, numai 18,1% figurau în 2011 în mediul rural. De asemenea, cu toate că, în perioada 2005-2011, numărul IMM-urilor cu profil non-agricol din zonele rurale a crescut cu 16%, efectele crizei economie s-au făcut simțite în ultimii trei ani analizați, când a fost înregistrată o scădere cu 7.492 a acestor unități, ajungându-se la 77.315 IMM-uri non-agricole (sector secundar și terțiar) în 2011.
Microîntreprinderile ce desfășurau activități non-agricole în mediul rural au fost sprijinite și prin PNDR 2007-2013, astfel că în 2011 majoritatea proiectelor finanțate prin măsura 312 vizau activități de prestare servicii auxiliare în agricultură.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis oficial în data de 1 iulie 2014 Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 către Comisia Europeană în vederea aprobării. Noul PNDR are 15 măsuri de finanțare și o alocare totală de 9,85 miliarde de euro.