CE propune deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru vinurile moldovenești

Economica.net
25 09. 2013
cricova_moldova_1161176096_14204600

Deși CE nu face referire la cazuri concrete în comunicatul său, ‘dificultățile pe unele din piețele sale tradiționale’ se referă la decizia Rusiei din 10 septembrie de a interzice importurile de băuturi alcoolice din R. Moldova, în contextul apropierii acestui stat de UE.

‘Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței UE pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității’, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, citat în comunicat.

În iunie 2013, UE și Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede și crearea unei Zone de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a R. Moldova în UE. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA, urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.

CE va propune Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA. Executivul comunitar cere Consiliului și Parlamentului European să facă tot posibilul pentru o adoptare rapidă a acestei modificări, se mai menționează în comunicatul citat.

Rusia a interzis din 10 septembrie importul de producție vinicolă din Republica Moldova, acuzând calitatea proastă a acesteia. Medicul șef sanitar rus Ghennadi Onișcenko a declarat atunci pentru Interfax că interdicția va fi în vigoare până când Federația Rusă ‘nu va vedea pași concreți din partea Republicii Moldova în vederea rezolvării acestei probleme’. ‘Noi nu ne dorim rolul de bonă pentru economia moldovenească’, a declarat Onișcenko.

Potrivit acestuia, Rusia a abordat în repetate rânduri problema calității vinurilor moldovenești, dar partea moldovenească nu ar fi întreprins nimic în acest sens. Onișcneko a indicat că, în mai multe loturi de producție alcoolică originară din Republica Moldova, au fost depistate substanțe dăunătoare.

Ghennadi Onișcenko a amintit că Rusia a aprobat o măsură similară și în 2006, după care vinurile moldovenești au revenit treptat pe piața rusă. ‘În Moldova nu este un sistem efectiv de verificare a calității producției alcoolice’, a susținut el.

Decizia Rusiei de a interzice vinurile moldovenești a venit după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat la începutul lunii septembrie că, odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE, mai multe acorduri dintre țara sa și Republica Moldova își vor pierde valabilitatea. Rogozin a atenționat, de asemenea, voalat, Republica Moldova că ar putea avea probleme și cu livrarea de gaze în sezonul rece.

Analiștii de la Chișinău consideră această măsură drept o reacție a Moscovei la apropierea Chișinăului de UE, pentru că nu vrea să piardă controlul asupra Republicii Moldova. Potrivit acestora, Rusia ar face presiuni similare și asupra altor state din Parteneriatul Estic, în special asupra Ucrainei.

Rusia a mai interzis importul de vinuri moldovenești în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parțial în 2007 și în totalitate în 2009. Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiași surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.