CE propune un regulament nou pentru agricultura ecologică şi etichetarea produselor bio

Comisia Europeană a prezentat marţi o propunere pentru un regulament nou privind producţia ecologică şi etichetarea produselor bio, care reflectă preocupările consumatorilor şi ale producătorilor şi vizează soluţionarea problemelor sistemului actual.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 12:20
CE propune un regulament nou pentru agricultura ecologică şi etichetarea produselor bio

Piaţa produselor ecologice a UE a crescut de patru ori în ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate şi adaptate astfel încât sectorul să se poată dezvolta în continuare şi să poată răspunde provocărilor viitoare.

‘Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea şi onestitatea produselor vândute cu logoul ecologic european. Comisia urmăreşte îmbunătăţirea cantitativă şi calitativă a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea încrederii consumatorilor în produsele ecologice şi prin îndepărtarea obstacolelor din calea dezvoltării agriculturii ecologice’, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în cadrul unei conferinţe de presă.

‘Acest pachet este bun atât pentru consumatori, cât şi pentru fermieri. Consumatorii vor avea garanţii mai solide privind alimentele ecologice produse şi vândute în UE, iar fermierii, producătorii şi comercianţii cu amănuntul vor avea acces la o piaţă mai extinsă atât în Uniune, cât şi în afara ei’, a adăugat el.

Propunerea se concentrează asupra a trei obiective principale, respectiv menţinerea încrederii consumatorilor şi a producătorilor, dar şi facilitarea trecerii fermierilor la agricultura ecologică.

În acest sens, CE propune consolidarea şi armonizarea normelor atât în Uniunea Europeană, cât şi pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre excepţiile actuale în materie de producţie şi de controale. La rândul lor, controalele ar urma să fie consolidate prin efectuarea lor în funcţie de riscuri.

De asemenea, CE îşi propune să faciliteze trecerea micilor fermieri la agricultura ecologică prin introducerea posibilităţii ca aceştia să se înscrie într-un sistem de certificare în grup.

Nu în ultimul rând, se are în vedere o mai bună abordare a dimensiunii internaţionale a comerţului cu produse ecologice, prin adăugarea unor noi dispoziţii referitoare la exporturi, precum şi simplificarea legislaţiei în scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri şi al îmbunătăţirii transparenţei.

Pentru a-i ajuta pe fermieri, producători şi comercianţii cu amănuntul din sectorul ecologic să se adapteze la schimbările de politică propuse şi să facă faţă provocărilor viitorului, CE a aprobat, de asemenea, un Plan de acţiune privind viitorul producţiei ecologice în Europa.

Planul prevede o mai bună informare a fermierilor în privinţa iniţiativelor de politică ale UE din domeniul dezvoltării rurale şi din cel al agriculturii care vizează promovarea agriculturii ecologice, precum şi consolidarea legăturilor dintre proiectele de cercetare şi inovare şi producţia ecologică din UE şi încurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu în şcoli.

Numărul operatorilor înregistraţi în agricultura ecologică din România era de peste 15.500 la nivelul anului 2012, în creştere de aproape cinci ori faţă de 2010. Suprafaţa cultivată în România în agricultura ecologică cu culturi pe teren arabil era de 174.643 de hectare, cu păşuni şi fâneţe – 105.835 ha şi cu livezi şi viţă de vie de 7.781 ha. Conform datelor Eurostat valabile tot pentru 2012, numărul de animale crescute în agricultura organică era de 7.044 de capete, dintre care 745 pentru producţia de carne.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, vechi de un an și jumătate, rămâne la nivel de hârtii
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, ...
Gigantul emiratez Masdar rămâne la nivel de hârtii în partemeriatul pe care în are cu Hidroelectrica pentru proiecctele de energie regenerabilă și de stocare din România, însă este din ce......
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis doi sateliţi de proprie fabricaţie în Rusia pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească, în ...
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Localitățile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din Româna, au creat încă din 2018 rețele de internet wireless cu ...
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, a book about ordering, disordering or reordering the world”
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, a book about ordering, disordering or reordering the world”
The book "Superpolitik: Superpolitics: Triumph and strategic failure - leaders, great power ambitions and the logic of legitimacy ...