CE recomandă României să finalizeze programul de asistenţă financiară

Economica.net
13 05. 2015
steag_romania3_62936800

În octombrie 2013, s-a convenit oficial asupra unui program de asistenţă financiară preventivă pentru România. Astfel, UE şi FMI vor pune la dispoziţia României câte 2 miliarde de euro, până la sfârşitul lunii septembrie 2015. Această asistenţă este condiţionată de implementarea unor politici economice comprehensive.

De asemenea, CE recomandă României să limiteze la maximum 0,25% din PIB abaterea de la obiectivul fiscal pe termen mediu în 2015, aşa cum este prevăzut în programul pe 2013-2015, şi să revină la obiectivul pe termen mediu în 2016. În acest sens se recomandă implementarea unei strategii de respectare a obligaţiilor fiscale, să întărească sistemele de control în vederea soluţionării muncii nedeclarate şi să continue cu egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei.

Comisia Europeană sfătuieşte România să ia măsuri vizând piaţa muncii, în special pentru tinerii neînregistraţi şi şomerii de lungă durată. Să se asigure că Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă are un personal adecvat. Să pună la punct, în urma consultărilor cu partenerii sociali, principii clare pentru stabilirea în mod transparent a salariului minim. Să crească oferta şi calitatea educaţiei şi îngrijirii preşcolare, în special în cazul persoanelor de etnie romă. Să adopte strategia naţională pentru reducerea abandonului şcolar şi să continue strategia naţională de sănătate 2014-2020 pentru a rezolva problemele legate de gradul redus de acces, finanţarea redusă şi resursele ineficiente.

În sfârşit, Comisia Europeană recomandă României să adopte legea privind reformarea guvernanţei corporatiste a companiilor de stat.

Executivul comunitar publică recomandări specifice fiecărei ţări membre în fiecare primăvară în cadrul calendarului UE privind coordonarea politicii economice. Miniştrii din UE vor discuta recomandările specifice fiecărei ţări în luna iunie, urmând ca şefii de Stat sau de Guvern să le aprobe în 25-26 iunie. Acestea vor fi adoptate oficial în luna iulie. După aceea, statele membre au responsabilitatea de a pune în aplicare recomandările, incluzându-le în politicile naţionale şi în planurile lor bugetare pentru 2015 ­ 2016.